Mest lest
Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Forberedelsene til lørdagens store prideparade begynte tidlig på startstedet, Grønland.
På formiddagen var det hektisk aktivitet i flere sidegater for å få paradeflåtene til de 153 påmeldte organisasjonene ferdigpyntet og klare før festen.
Fargerikt tyll så vel som prideflagg flagret i lett sommerbris i finværet.
– Jeg bor rett borti gata her, forteller Dean Andersen.
Han hadde slått seg ned på en fortauskant i sitt helrosa antrekk med en bugnende bue av ballonger i alle regnbuens farger bak seg før hordene av paradeklare mennesker inntok området.
Som nærmeste nabo, tok Dean på seg oppgaven med å passe på ballongene til flåten den skulle pynte opp, hotellkjeden Strawberry (tidligere Nordic Choice Hotels, journ.anm.) sin flåte, var på plass.
– Dette er veldig etterlengtet. Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle gå. Det er viktigere enn noen gang nå, konstaterer Dean.
Fargerike omgivelser til tross, hadde årets feiring et mørkt bakteppe.
Ett år er gått siden Oslo Prides parade måtte avlyses som følge av masseskytingen som drepte to og skadet et tjuetalls mennesker utenfor utestedene London Pub og Per på Hjørnet ved C. J. Hambros plass, etter et angrep rettet mot det skeive miljøet.
– Jeg er stolt «prider» og har alltid vært med i paraden. Pride ser jeg både på som en protest og som en erklæring om feiring , forteller Dean.
– Jeg har de som har gått før meg med i «ryggsekken» og tenker på dem. Det gjør meg ekstra rørt, stolt og glad. Jeg kjenner på en ære over å fortsette kampen, som pågår fortsatt, sier Dean.
– Det er et sterkt budskap – at vi er mange sammen som tydeliggjør at vi tar vår plass. Vi opplever å få stadig flere hatefulle ytringer mot oss i det daglige, men vi lar oss ikke stoppe, legger han til.
Få timer før de første skrittene ble tatt i årets parade, gjorde Opinions samfunnsmonitor det kjent at en ny undersøkelse viste at en av fem ikke tror det er trygt å feire pride.
Like fullt tok rekordmange til gatene lørdag. Ifølge arrangøren selv, Oslo Pride, intet mindre enn 85.000.
– Vi satte opp boden klokken ni; en del kom tidlig for å kjøpe flagg og effekter, forteller Mathias Sageng (17) og Juni Enger (18), begge fra Ski, og Simen Elden (25) fra Frogner.
De holdt fortet ved en av de fire salgsbodene for prideeffekter som arrangøren hadde plassert ut i tillegg til Oslo Prides øvrige utsalgssteder og hadde bunkret opp med flere pappesker med prideflagg.
Kristin Gjørv hadde allerede utstyrt seg med flagg og var egentlig på utkikk etter regnbuesokker da hun stakk innom boden ved den regnbuefargede bylivsgata på Grønland.
Tøyen-beboeren endte i stedet med å kjøpe en stift med ansiktsmaling i alle regnbuens farger på vei til pridefrokost sammen med familie og venner.
– Det er ekstra viktig å markere i år etter terroren i fjor, og det koster så lite å gjøre det, fastslår Kristins ektemann, Stian Bjørnøy.
– Det er viktig å gå for de som ikke tør. Vi har vel egentlig ikke diskutert hvorvidt vi skulle gå i år eller ikke, men tanken har nok streifet meg på om det var trygt å ta med Einar, sier Kristin og kikker bort på parets halvannet år gamle sønn som fikler med et regnbueflagg i barnevognen.
– Samtidig føler vi at det er trygt. Dette blir faktisk Einars andre parade for han var med i støtteparaden etter terrorangrepet i fjor. Da gikk vi sammen alle fem den gangen også faktisk. Han gikk under fanen «Ja til kos!», humrer paret.
De får hjertelig, humrende respons av vennene Kristina Enger og Haakon Aabakken, begge bosatt på Nedre Grünerløkka, som er med i følget til den lille familien da som nå.
– Vi pleier å delta i pridefeiringen alle sammen vanligvis, men det er første gang vi samles en liten vennegjeng på rundt 15 stykker til pridefrokost.
– Jeg flyttet til Oslo rett før koronaperioden, så jeg skulle delta på min første prideparade i fjor, men den ble jo ikke noe av. Derfor har jeg gledet meg ekstra masse nå, forteller Stine Lind Hjemly (27) som bor på Korsvoll, men opprinnelig kommer fra Troms.
Hjerteformede, regnbuefargede øredobber med påskriften «love» dingler fra ørene til 27-åringen som har knytt et stort regnbueflagg om halsen.
Hun har nettopp kommet de jevngamle vennene Ellen Wright og Nano Fladmark i møte. Førstnevnte er regnbuefarget fra topp til tå med hår og støvletter som viser hele fargespekteret og har fått hjelp med sminken av sistnevnte.
– Kule sko, kommenterer en passerende mann smilende.
– Jeg har vært med på pridefeiringen hvert år siden jeg var 20 år gammel, smiler Ellen, som kommer fra Bærum, men bor på Adamstuen. Nano, som opprinnelig kommer fra Fredrikstad, på sin side, har tatt turen helt fra Stavanger for å få med seg begivenheten.
– Det passet bra siden jeg har venner her jeg ikke har sett på lenge også, smiler Nano.
– Nå gleder vi oss til å feire sammen. Vi tenkte kanskje vi skulle ta turen til Rock In etter paraden for der skulle det være prideparty med både musikk og quiz. Ellers ser vi bare hva kvelden bringer, forteller vennegjengen.
Allerede i god tid før avmarsj fra Grønland, var politiets tilstedeværelse godt synlig i gatene.
Politibetjent Camilla Syverud sørget for å få i seg litt mat før folkemassene strømmet til for fullt.
– Vi er her i dag for å trygge befolkningen på en så fin måte som mulig. Det er gøy at folk får være den de er og utfolde seg. Dette er en kjempefin dag på jobb, konstaterte hun med et smil.
«Pride-paraden er vel gjennomført, og det har vært en fin feiring på en fin dag. Politiet har vært tilstede for å sikre en trygg gjennomføring av arrangement på dagen, men vil fortsette innsatsen også videre utover kvelden og natta», oppsummerte Oslo-politiets operasjonssentral på Twitter lørdag kveld.
Pride-paraden er vel gjennomført, og det har vært en fin feiring på en fin dag. Politiet har vært tilstede for å sikre en trygg gjennomføring av arrangementet på dagen, men vil fortsette innsatsen også videre utover kvelden og natta.
— OPS Politiet Oslo (@oslopolitiops) 1. juli 2023