Elevene svingte innom havnebassenget ved Operaen før toktet fortsatte utover i Oslofjorden.

På tokt i Oslofjorden med elevene fra Lakkegata skole

Takket være et samarbeid med JOY - Joint Organization for Youth - kan barn og unge fra bydel Gamle Oslo dra på gratis båttur i Oslofjorden. I går var det elever fra Lakkegata som dro på tokt i det deilige sommerværet.

Publisert

Klokken er ti tirsdag morgen, og det ligger an til å bli en kjempedag. Sola varmer godt allerede.

Ved utløpet av Akerselva, rett nedenfor Riverside ungdomshus, rigger Marit Bredesen og Erling Torsteinson JOY-jollene. El-motorene skal festes, og de tunge batteriene skal over i båtene og kobles til.

– Ungene kommer om en halvtime, båtene må være klare til da, sier Marit Bredesen. Bredesen etablerte JOY - Joint Organization for Youth - i 2013, og har i dag nesten 700 støttemedlemmer blant barn, ungdom og foreldre, og dyktige frivillige som bidrar på flere arenaer.

Erling Torsteinson fra Lakkegata skole og Marit Bredesen fra JOY er klare til å ta imot barna som skal på båttur.

Den driftige damen er student i tillegg til å drive JOY, og om alt går som planlagt er hun ferdig utdannet klinisk psykolog om atten måneder.

Gratis utlån av båter og kajakker

I tillegg til å blant annet drive både juniorklubb og ungdomsklubb på Grønland fire kvelder i uken, tilbyr JOY altså gratis utlån av båter og kajakker.

– Vi får støtte fra BUFDIR [Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet - red.anm.], men både Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen har vært gode støttespillere, sier Bredesen.

MT

Båtene blir etterhvert ferdige, akkurat i tide til at elevene kommer. Det er andreklassinger fra Lakkegata skole som skal på tokt i dag. Stemningen er god, og gutta er tydelig spente på det som ligger foran dem.

– Nå må dere komme hit slik at vi finner en flytevest som passer hver av dere, sier Erling Torsteinson til elevene. Han jobber på Lakkegata skole, både som assistentlærer og på AKS (aktivitetsskolen).

Etter at elevene har funnet sine plasser i båtene, starter toktet. Inn i tunellen og mot fjorden. Det er ganske mørkt der inne, så hodelykt er helt nødvendig. Litt spennende er det også.

Emil, Milan, Adrian og Oskar fra Lakkegata skole har fått på redningsvester, og er klar for tokt på Oslofjorden.

Etter noen minutter kommer båtene ut i dagslyset igjen. Det første de møter er et svanepar som ikke ser ut til å sette særlig pris på å få besøk. Til venstre ruver Lambda, det nye Munch-museet. Det virker enda større nå som man kommer så nærme.

Fornøyde sjømenn

Litt senere åpner det seg opp, og etter et par runder inne i havnebassenget ved Sørenga tar toktet turen under broen. Nå er vi på havet! Elevene roper og skriker til hverandre, tydeligvis fornøyde med opplevelsen.

Vi fortsetter rundt Sukkerbiten, tar en runde rundt det flytende kunstverket "Hun Ligger", og betrakter Operaen fra en uvant vinkel. Folk på land vinker til båtene, og vi vinker tilbake.

Stor forskjell på JOY-jollene og ColorLine.

Toktet går utover langs SALT, og passerer tett inntil ColorLine-fergen som ligger til kais. De tre jollene blir mikroskopiske i forhold til det enorme, blå skipet .

Toktet går videre utover mot øyene i indre Oslofjord, og en av elevene roper "dette vil jeg gjøre i morgen også!!"

Se video av gutta på tur her:

Vi du låne båt i juli? Da er det bare å møte opp ved Riverside ungdomshus man/ons/fre kl. 12-16. Der er det også ungdom til stede som kan hjelpe deg.

Utenom dette kan du lese mer og henvende deg via JOYs nettside: https://www.joy4u.no/

Powered by Labrador CMS