Styremedlem Tuva Løkse i Kampen vel, velets leder Tommy Grotterød og Kampen-gutt Ola Løkse (6) vil ha torg, ikke bilkryss, her på Thorbjørn Egners plass.Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bilkrysset Thorbjørn Egners plass okkupert av 200 beboere som heller vil ha torg

Publisert

Plassen foran Kampen kirke er i dag et bilkryss. Beboerne vil gjøre det om til torg og møteplass. — Folk prøver å bruke det som et torg, som det burde vært.

Mellom 150 og 200 mennesker var på søndag innom Thorbjørn Egners plass, rett foran Kampen kirke, for å nyte det som arrangørene kalte en god gammeldags kaffeslabberas.

Og kaffe og kaker og hyggelig var det, med flott vær og barn som løp rundt. Men folket var ikke bare der på piknik. De vil nemlig ha det trygt og koselig på plassen hele tiden, ved å stenge den for biltrafikk og gjøre om til fra bilkryss til torg.

— Vi ønsker å vise hva denne fine plassen kunne vært hvis den var forbeholdt mennesker, og ikke trafikk. Denne potensielt fine piazzaen foran kirken, er i dag et femarmet bilkryss som er veldig dårlig utnyttet, sier Tuva Løkse, styremedlem i Kampen vel og med i Arbeidsgruppa for Thorbjørn Egners plass.

Her markeres området som mange vil ha som torg. Bildet er tatt oppe i tårnet på Kampen kirke på søndag. Foto: Even Westvang

Okkupasjonen av Thorbjørn Egners plass ble arrangert av denne arbeidsgruppa, som består av representanter fra blant annet Kampen vel, Kampen historielag, lokalt næringsliv, engasjerte naboer og Kampen menighet.

Potensielt trafikkfarlig kryss

— Når det er fint vær på Kampen, ser vi at folk allerede prøver å ta plassen i bruk. Folk tar med seg kaffen, setter seg på kirketrappa, går litt på kryss og tvers, og prøver å bruke stedet som et torg. Men det er potensielt trafikkfarlig, sier Løkse til VårtOslo.

Hun har på seg en stråhatt med påskriften 'trafikkvakt", og dirigerer trafikken rundt de oppmøtte mens hun prater.

— Vi ser mye kjipe situasjoner med biler og busser og fotgjengere. Det er lov å kjøre på kryss og tvers her, men folk prøver å bruke det som et torg, som det egentlig burde vært. så vi vil ha en omregulering slik at det faktisk er menneskene som prioriteres, og ikke trafikken.

Slik ser en av beboerne for seg at Thorbjørn Egners plass kan bli. Det presiseres at dette ikke er en formell visjonstegning, kun en kunstnerisk tolkning. Illustrasjon: Robert Lorange

VårtOslo slår også av en prat med folk rundt et av bordene på plassen, inkludert Ingvild Jesse, som bor rett i nærheten.

— Dette er en veldig naturlig møteplass midt på Kampen. Det finnes ingen annen naturlig møteplass her, sier Jesse.

— I tillegg går det veldig mange barn gjennom krysset her. Jeg synes ikke et bilkryss som dette hører hjemme midt i et boligområde, hvor det kommer og går folk hele tiden. Så nå som kommunen fokuserer på dette med en bilfri by, må de komme med noen gode alternativer for folk, mener hun.

Bydelen jobber med saken

Aksjonsgruppen ble dannet for halvannet år siden, og i den perioden har de jobbet politisk for å få til en omregulering.

— Vi fikk faktisk bymiljøetaten i gang med arbeidet for et år siden. En prosjektleder der ble satt på saken og skulle begynne å utrede, men etter bare to uker fikk vi beskjed om at prosjektlederen ble tatt av saken fordi de skulle bruke ressursene på andre ting. Men vi har ikke gitt opp, sier Løkse.

Det var mange folk og god stemning på plassen, akkurat slik beboerne håper at det kan bli oftere i fremtiden. Foto: Even Westvang
Foto: Even Westvang

Hun forteller at Steinar Heldal (SV), som blant annet leder byutviklingskomiteen i bydel Gamle Oslo, nylig fremmet et forslag i Gamle Oslo bydelsutvalg (BU) som har gått videre til behandling i nettopp byutviklingskomiteen.

— Så nå er det en ball som ruller på nytt. Og vi håper at markeringer som den i dag er med på å få politikerne til å fremskynde dette. Vi opplever at det er mye politisk støtte og at alle synes det er en god idè, men å få politikerne til å faktisk iverksette tiltak som koster penger, sitter lenge inne.

— Finner en løsning hvis de er villige nok

I morgen skal saken opp i bydelsutvalget igjen.

Og rundt det samme bordet som Ingvild Jesse, sitter nettopp et BU-medlem. Øyvind Slåke i Gamle Oslo Arbeiderparti er svært positiv til torgforslaget.

— Arbeiderpartiet i Gamle Oslo er veldig for at dette skal bli en samlingsplass for folkene rundt. Det er en alt for fin plass til at det bare skal være trafikk, sier han til VårtOslo.

Ingvild Jesse og Øyvind Slåke på Thorbjørn Engers plass, som begge vil ha som torg. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Jeg antar at det blir så godt som full oppslutning rundt dette på BU-møtet på torsdag. Så skal Arbeiderpartiet jobbet mot våre folk i byrådet og bystyret, for å få dem til å prioritere saken slik at man kan få omregulert området til en møteplass.

Han påpeker at kommunen må finne en løsning blant annet for 60-bussen som kjører via Thorbjørn Egners plass.

— Men jeg tenker at hvis de er villige nok, så finner de en løsning på det.

Thorbjørn Egners plass. Foto: Even Westvang
Powered by Labrador CMS