— Byrådet, med MDG i spissen, er monomant opptatt av å øke bompengene og påføre folk økte kostnader, sier Morten Edvardsen (Sp).

Kraftig ut mot ny bensin- og dieselavgift i Oslo: - MDG, Ap og SV er monomant opptatt av å øke folks kostnader

Ap/SV/MDG-byrådet utreder en ny avgift for diesel- og bensinbiler i Oslo. Det får Morten Edvardsen (Sp) til å se rødt. — Bompengene økes for å betale Fornebubanen. Da må MDG, SV og Ap forstå at det ikke går an å kjøre på med enda flere, nye avgifter.

Publisert

Målet for det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet var opprinnelig å innføre et forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 1 allerede i år. Det kommer ikke til å skje.

Også planen om at fossilbiler skal forbys innenfor Ring 2 innen 2026 ser også ut til å bli vanskelig. Årsaken er at slike forbud krever tillatelse fra Statens vegvesen.

— Må få billigere og fleksible kollektivbilletter

Vegvesenet slår fast at et slikt forbud ikke er mulig med dagens lovverk.

Dermed må det rødgrønne byrådet se etter andre muligheter for å redusere utslippene fra fossilbiler, som er den desidert største kilden til Oslos utslipp av klimagasser.

NRK omtalte tirsdag byrådets utredning av en ny avgift for fossilbiler. Dersom utredningen viser at en slik avgift kan innføres, er byrådet avhengig av å få med seg et flertall i bystyret for å få den innført. Og de kan allerede nå se langt etter støtte fra Senterpartiet.

— Byrådet, med MDG i spissen, er monomant opptatt av å øke bompengene og påføre folk økte kostnader i stedet for å gjøre det som faktisk får flere over fra bil til kollektiv: billigere og mer fleksible billetter, sier Sp-gruppeleder i bystyret, Morten Edvardsen.

— De med dårligst råd kjører de eldste bilene

— Det er et overklasseperspektiv fra politikere som ikke forstår at det å bare øke folks utgifter også øker de sosiale forskjellene, det belønner de som har råd til å bytte til elbil, straffer dem som ikke har råd til å kjøpe seg en ny bil, sier Edvardsen.

— Det er nemlig de med dårligst råd som kjører de eldste bilene, eller som ikke har bil og dermed er avhengig av kollektiv, mener Sp-politikeren.

Før sommeren vedtok bystyreflertallet, mot Senterpartiets stemmer, at finansieringen av Fornebubanen skal finansieres med økte bompenger gjennom Oslopakke 3.

Nå mener Edvardsen at bilistene har fått nok avgifter, og at det blir helt feil å legge ytterligere en avgift på toppen av bompengeøkningen.

— Man skulle kanskje tro at MDG, SV og Ap ville forstått at det ikke går an å kjøre på med nye avgiftsøkninger. Dengang ei, nå skal de utrede hvordan de kan innføre nye bilavgifter. Det er helt uholdbart, og usosialt, sier Senterpartiets gruppeleder i bystyret.

Powered by Labrador CMS