Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Koronatesting i Oslo gikk dramatisk ned. Ble nesten halvert i romjula og frem til nyttår
Noe av forklaringen på nedgang i Oslos koronasmitte i romjula ligger trolig i en dramatisk reduksjon i antallet folk som testet seg. I årets to siste uker ble antallet tester nesten halvert i hovedstaden, viser nye tall.
Til sammen ble det tatt 101.447 koronatester i regi av Oslos teststasjoner første halvdel av desember, viser tall fra helseetaten.
Så kom julefri og nyttårsfeiring. I årets to siste uker ble det tatt 55.803 koronatester ved de samme teststasjonene. Det er en reduksjon på 45 prosent.
Smitten går rett opp igjen
Den kraftige reduksjonen i testing fortsatte helt frem til nyttår.
— Totalt ble det rapportert til helseetaten 24.159 tester tatt i regi av Oslo kommune i uke 52, skriver etaten i sin siste koronarapport.
Nedgangen i antallet tester sammenfaller med en nedgang i smittetallene gjennom jula, romjula og frem til nyttårsaften. Så startet hverdagen, og Oslo kommune rapporterte onsdag 5. januar om rekordhøye smittetall.
Det er registrert 1.771 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 785 flere enn samme dag forrige uke, og 738 flere enn mandag.
Den forrige smittetoppen var 14. desember 2021 med 1.194 tilfeller på ett døgn. Da hadde ikke omikron-varianten av koronaviruset festet grep i hovedstaden.
— Viktigste nå er at uvaksinerte tar vaksinen
De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at nær 74 prosent av alle tester i Oslo nå er omikron.
— Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden tar oppfriskningsdose, sier FHIs avdelingsdirektør Line Vold.
Omikron-varianten dominerte i uke 52 i alle fylker bortsett fra Agder. Troms og Finnmark lå på en andel på 88,9 prosent, Nordland på 87 prosent, Viken hadde en andel omikrontilfeller på 74 prosent, Oslo lå rett etter på 73,6 prosent.
Lavest andel hadde Agder, som lå på 47,9 prosent. FHI har ikke brutt tallene ned på kommunenivå.
Andelen for Nordland, Troms og Finnmark er basert på små tall og må tolkes med forsiktighet.
— Vi ser at områder med høy smittespredning også har en høy andel av omikron-varianten, men ellers er det nok mye tilfeldigheter som styrer hvor stor andel av varianten som finnes i de ulike fylkene, sier Line Vold.