DEBATT

Marianen Borgen og Raymond johansen åpner Lambertseter flerbrukshall.
Marianen Borgen og Raymond johansen åpner Lambertseter flerbrukshall.

– Tenk deg om Raymond! Vi har arbeidet hardt for det skiftet i byen som dere representerer

Velger byrådet en klassisk innstrammingspolitikk som ligner høyrepolitikk, vil det rødgrønne bystyreflertallet være tapt.

Publisert

Byrådslederen varsler kutt for barnehager, skoler, eldreomsorg og sosiale tjenester som følge av uforutsette utgifter og manglende inntekter under koronakrisen.

Ifølge Raymond kan milliardkuttet unngås hvis høyreregjeringen pålegges å satse på kommunene for å sikre tjenestetilbudet og arbeidsplasser under fortsatt koronakrise.

En slik løsning kan ikke garanteres, da stortingsflertallet så langt ikke har strukket seg lengre enn å kreve garantier for at urimelige virkninger av koronakrisa kompenseres. Dermed åpnes det for en kuttpolitikk i Oslo som ligner den til det tidligere høyrebyrådet og som er en årsak til at byrådslederen i dag heter Raymond Johansen og ikke Eirik Lae Solberg.

Tenk annerledes

Men det går an å tenke annerledes og gjøre virkningene mindre ille for folk i Groruddalen, Søndre Nordstrand og Oslo indre øst.

Det er mer rettferdig å høyne eiendomsskatten til maksimal grense på fem promille enn å kutte i bydelsbudsjettene som rammer hardest dem som trenger fellesskapsløsninger mest.

Det går an å utsette et par valgløfter uten at de glemmes, framfor å kutte i budsjettene til skoler og barnehager.

Det er mulig å skape forståelse for å utsette investeringer som ikke er igangsatt framfor å kutte i eldreomsorgen.

Det er mer rettferdig at elbiler betaler beboerparkering og litt mer for bompengepassering, framfor å høyne andre bompengesatser og svekke kollektivtrafikken.

Budsjettsmellen er ikke så stor at det må svekke kampen for faste og hele ansettelser i kommunen eller å ta tilbake offentlig velferd der kontrakter med velferdsprofitører utløper.

Klassisk høyrepolitikk

Velger byrådet derimot en klassisk innstrammingspolitikk som ligner høyrepolitikk, vil det rødgrønne bystyreflertallet være tapt. Byrådet må da hente støtte fra Venstre eller Høyre for å få forslagene igjennom.

Dette vil ikke bare være en mer usosial løsning i kjølvannet av koronakrisa, men kan åpne opp for et samarbeid med høyresida for å danne bystyreflertall framover. Skjer det, vil forskjellene i Oslo øke som en konsekvens av byrådets egne valg. Muligheten for å vinne kommunevalget om tre år reduseres.

Vi har arbeidet hardt for det skiftet i byen som dere representerer. Vi heier på politikk som bidrar til å utjevne forskjeller i byen, også i krisetider.

Powered by Labrador CMS