Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Nå skal disse to styre Oslo. Frp bekrefter at det inngås avtale med Høyre og Venstre
Bare to dager før det nye bystyret konstitueres, er det klart at Frp sikrer borgerlig bystyreflertall for at Eirik Lae Solberg (H) erstatter Raymond Johansen (Ap) som Oslos byrådsleder.
Iløpet av helgen gikk ulike utkast til en samarbeidsavtale frem og tilbake mellom de borgerlige partiene i Oslo-politikken.
Mandag sa en sentralt plassert kilde i ett av borgerlige partiene til VårtOslo:
- Nå har det gått så mange utkast frem og tilbake av denne avtalen at jeg er usikker på hva den endelige versjonen egentlig er blitt.
Tiltrer allerede onsdag
Men etter at Fremskrittspartiets nye bystyregruppe hadde behandlet et endelig utkast, som blant annet sikrer Frp varaordfører-vervet og en betydelig økning i penger til veivedlikehold, er det duket for et nytt borgerlig Høyre/Venstre-byråd i Oslo.
Tirsdag klokken 8 blir den borgerlige samarbeidsavtalen mellom Høyre, Venstre, Frp og KrF presentert i Rådhuset, opplyser Oslo Høyre mandag kveld.
Det betyr også at Raymond Johansen (Ap) og hans rødgrønne byråd fra Ap, SV og MDG går av straks et nytt byråd fra Venstre og Høyre er klart.
Det nye Høyre/Venstre-byrådet tiltrer ved konstituering av nytt bystyre nå på onsdag, opplyser Høyre.
Klokken 13 samme dag, altså to timer før det konstituerende bystyremøtets start, presenteres Høyre/Venstre-byrådets politiske grunnlag, den såkalte byrådsplattformen.
De borgerlige partiene har flertall i bystyret, og konstitueringen er av mange blitt regnet som en deadline for å få skipet et byråd bestående av Høyre og Venstre.
Problemene har imidlertid stått i kø for å nå enighet som sikrer et parlamentarisk bystyregrunnlag for et borgerlig byråd. Først krevde Frp plass i byrådet, mens Venstre sa blankt nei til å delta i en slik konstellasjon.
Frp risikerte å stå ribbet tilbake
Dermed brøt sonderingene sammen før reelle forhandlinger og byrådssamtaler i det hele tatt hadde startet.
Så endte det etter noen uker ute i kulda, at Frp likevel ønsket å diskutere en samarbeidsavtale.
Dersom Frp ikke hadde inngått en samarbeidsavtale, kunne partiet risikert å stå ribbet tilbake uten heltidsverv i Oslo bystyre de neste fire årene.
Samtidig som nettopp manglende enighet på borgerlig side kunne "tvunget" Høyre til å gjøre som Venstre opprinnelig ønsket - at de to borgerlige partiene gikk inn i samtaler med MDG.
Sistnevnte ville sammen med Høyre og Venstre kunne danne et blågrønt flertall i bystyret.
Men med avtalen mellom Høyre, Venstre, Frp og KrF må MDG nå belage seg på fire år i opposisjon.
Avtalen som er inngått på borgerlig side nå, sikrer altså bystyreflertall for et Høyre/Venstre-byråd. Samtidig gir avtalen, slik VårtOslo forstår det, både Frp og KrF politisk innflytelse i form av heltidsverv i bystyret.
Hvem blir byråder?
Det er denne avtalen som presenteres tirsdag morgen, og som vil danne grunnlaget for en byrådsplattform for Venstre og Høyre.
Høyre-Venstre-byrådet får Eirik Lae Solberg (H) som byrådsleder, mens Hallstein Bjercke (V) blir nestleder. Hvilken byrådspost Bjercke får er foreløpig ikke kjent, men det er mange som tipper den erfarne Venstre-politikeren som finansbyråd.
Hvilke Høyre- og Venstre-politikere som skal bekle de øvrige byrådspostene er også foreløpig åpent for spekulasjon. Marit Kristine Vea (V) er manges favoritt til å bli ny miljø- og samferdselsbyråd.
Miljøbyråden er en viktig posisjon for Venstre for å kunne både bevare og ivareta den miljøpolitikken partiet har lovet velgerne.
Samtidig er det tydelig at Høyre er opptatt av å få posten som utdanningsbyråd. Skolepolitikk har vært ett av de aller viktigste temaene for Høyre under rødgrønt styre i Oslo.
Hvem skal kontrollere "tekniske" byrådsposter?
Når det gjelder posten som finansbyråd, der favoritten er Hallstein Bjercke (V), er dette byrådsavdelingen som må regne hjem hvordan et borgerlig byråd skal innfri løftene om å redusere eiendomsskatten i Oslo.
Selv om Høyre er klart større enn Venstre, er posten som finansbyråd ansett som den nest tyngste etter byrådslederen.
Nå gjenstår det å se hvilke byrådsavdelinger som kan bli endret og ommøblert, ikke ulikt det som på regjeringsnivå skjer med departementer ved et maktskifte.
Og det gjenstår å se hvorvidt Eirik Lae Solberg og Hallstein Bjercke er blitt enige om at kun ett av partiene får byrådspostene for miljø/samferdsels og for byutvikling.
En av de mer spesielle sidene ved Oslos rødgrønne Ap/SV/MDG-byråd de siste åtte årene, har vært at ett og samme parti har styrt de to "tekniske" byrådsavdelingene byutvikling samt miljø- og samferdsel.
MDG har hele tiden de siste to periodene både hatt byutviklingsbyråden og miljø- samferdselsbyråden. Det har gitt MDG enorm innflytelse og makt over for eksempel sykkelveiutbyggingen og fjerning av p-plasser i Oslo de siste åtte årene.