DEBATT

klemetsrudanlegget baltzersen
Hvis man absolutt må ha noe konkret å kutte i, kan man jo nevne at kostnadene for bygging av anlegget for karbonfangst og lagring på Klemetsrud er budsjettert til tre milliarder kroner fordelt på 2025 og 2026, sier J.K. Baltzersen.

– Vi trenger at Oslo og andre kommuner presser hverandre til utgiftsreduksjoner

Vi trenger at kommuner presser hverandre til utgiftsreduksjoner. Ikke minst ville Høyre, som ikke har troverdighet i slanking av offentlige budsjetter, kunne vise frem sitt utstillingsvindu Oslo.

Publisert

Budsjettidene er over oss. Det betyr ikke bare forslag til statsbudsjett, men også kommunebudsjetter. Størst av dem alle er Oslo-budsjettet.

Høyre i Oslo har lovet å fjerne eiendomsskatt på bolig i løpet av perioden. Noe mer enn eiendomsskatt kunne de visst ikke kutte. Men nå har staten hjulpet dem med å kutte. Tilsynelatende! Formuesskatten til kommunen halveres over to år. Til staten økes den tilsvarende.

Utbytte- og gevinstskatten endres fra å fordeles mellom stat, fylke og kommune til å gå kun til staten. Som kompensasjon økes andelen av inntektsskatten for øvrig som går til fylke og kommune, samt rammetilskuddet fra staten.

Fører til kutt

Byrådet i Oslo ser at Oslo kommune har en forholdsvis stor andel av formuesskatt og skatt på eierinntekter. Oslo kommune taper derfor på denne omleggingen.

Ifølge byrådet selv er skattereduksjonen på ca. 2,4 milliarder i 2025, og den øker til ca. 3,5 milliarder i 2026. Byrådet har selv fremlagt dette som del av grunnlaget for at kommunen må kutte på utgiftssiden. Når økning i rammetilskudd trekkes fra, blir det ca. 150 millioner redusert i 2025, som øker til ca. 530 millioner i 2026.

Det er godt mulig at dette stemmer. Men hvis man ser på forslaget til kommunebudsjett med økonomiplan, øker totalsummen av skatt på inntekt og formue til kommunen og rammetilskudd fra staten med litt over fem prosent. Totale generelle driftsinntekter øker med rett i underkant av 4,5 prosent.

Kunne kuttet i inntektsskatten

Det er godt mulig at det allikevel er noe som kuttes, men byrådet burde absolutt utfordres på hva det her er som er kutt. 4,5 prosent er Finansdepartementets forventede lønnsøkning for 2026. Det lyder ikke som at budsjettet kuttes totalt sett.

Men la oss anta at det er noe som kuttes. Da er det interessant at kommunen klarer å kutte når det kommer en skatteomlegging fra statens side. Før omleggingen hadde de kun planer om å kutte i eiendomsskatten, ingen andre skatter.

Hvis staten hadde kuttet mer enn tilsvarende eiendomsskatten, kan vi være sikre på at kommunen hadde funnet steder å kutte. Da kunne de også kuttet uten innstramninger fra statens side. Dermed kunne de kuttet i inntektsskatten.

Da ville vi fått i gang skattekonkurranse på det sentrale Østlandet, ikke bare i Bø i Vesterålen og Sande på Møre.

Vi trenger skattekonkurranse

Den reduserte formuesskatten i de to kommunene er sannsynligvis en viktig årsak til omleggingen av fordelingen av formuesskatten. Men kommunene, inkludert fylkeskommunene, kan faktisk også redusere inntektsskatten. Og vi trenger skattekonkurranse som et viktig middel for å få offentlige utgifter ned.

Man skal være forsiktig med å påstå at om du klarer ett kutt, så klarer du to, men la oss se på om Oslo kommune kunne kuttet inntil en hel milliard kroner til.

Da ville det vært rom for å fjerne eiendomsskatten på bolig i sin helhet (665 millioner) og ett promillepoeng i inntektsskatten (inntil 307 millioner). Det ville redusert veksten i de generelle driftsinntekter til 2,9 prosent, få promillepoeng under forventet prisvekst.

Ett promillepoeng lavere inntektsskatt er ikke mye å skrive hjem om, men det ville vært oppsiktsvekkende og nyvinnende som et avvik fra Stortingets fastsatte maksimalsats for inntektsskatten.

Lar skattebetalerne få beholde mer

Kun 2,9 prosent vekst ville også kunne kalles et realkutt, da det er lavere enn forventet prisvekst, både hos Finansdepartementet (tre prosent) og Statistisk sentralbyrå (3,3 prosent).

Hva kan man kutte i? Det burde ikke være vanskelig. Kommuner klarer å kutte hvis de får lavere rammer fra staten. Da burde det la seg gjøre å kutte også når man ikke har det presset, rett og slett for å la skattebetalerne få beholde mer.

Men hvis man absolutt må ha noe konkret å kutte i, kan man jo nevne at kostnadene for bygging av anlegget for karbonfangst og lagring på Klemetsrud er budsjettert til tre milliarder kroner fordelt på 2025 og 2026.

Det var rom for kutt

Nå har vi til og med fått antydninger om at det kommer flere kutt i tilleggsinnstillingen til budsjettet fra byrådet, rundt en milliard. Men så kom forslag om ekstrabevilgninger fra regjeringen, hvor Oslo kommune får ca. 0,65 milliarder.

Byrådet lover ytterligere kutt, og det viser at det var rom også for kutt uten innstramninger fra statens side. La oss si det blir 400 millioner i ytterligere kutt uten ytterligere skattereduksjon. Da kan vi få inntil 1,4 milliarders kutt med mitt forslag. Det burde la seg gjøre.

Ville vært mer troverdig

Vi trenger at kommuner presser hverandre til utgiftsreduksjoner.

Ikke minst ville Høyre, som ikke har troverdighet i slanking av offentlige budsjetter, kunne vise frem sitt utstillingsvindu Oslo, der man har våget å sette inntektsskatten lavere enn Stortingets makssats for første gang på mange årtier, kanskje som den aller første kommunen. I tillegg til at veksten ville vært lavere enn prisveksten.

Slik handling ville vært langt mer troverdig enn snakk om at neste gang de kommer i regjeringsposisjon, skal de ta esende offentlige budsjetter på alvor. Få skattekonkurransen i gang!

Powered by Labrador CMS