Leder av Deichmanklubben, Toril Høimyr, er lettet over å slippe å forholde seg til SIAN på biblioteket. Foto: Steinar Ottesen
Leder av Deichmanklubben, Toril Høimyr, er lettet over å slippe å forholde seg til SIAN på biblioteket. Foto: Steinar Ottesen

Bibliotekarene glade for nei til SIAN på Deichman. – Truende for både besøkende og ansatte

Deichman bibliotek gjorde det eneste riktige da de snudde og sa nei til SIAN på Deichman. – Vi er veldig glade, sier Toril Høimyr som er leder for bibliotekarene i Deichmanklubben.

Publisert

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) sitt planlagte møte ved Deichman Majorstuen ble i går avlyst etter at Deichman fikk mange klager på beslutningen om å åpne biblioteket for organiasjonen. Biblioteksjef Knut Skansen oppga hensynet til lånernes trygghet og sikkerhet som begrunnelse for avvisningen.

Leder av Deichmanklubben, Toril Høimyr, er lettet:

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at dette møtet ikke blir noe av. Vi mener at rasistiske organisasjoner som SIAN kan virke truende for både besøkende og ansatte og ikke har noen plass på bibliotekene, sier Toril Høimyr.

Les også: SIAN-leder Lars Thorsen om hattiltale: – Dette er faktaformidling

– Nei til rasister på jobb

Deichmanforeningen vil fortsette å si nei til rasistiske organisasjoner.

– Vi er klar over at det kanskje ikke er en klar hjemmel for biblioteksjefen for å si nei til denne typen møter. Men vi har sagt fra og kommer til å si fra igjen. Noen må gjøre det. Vi er også veldig glade for at Fagforbundet Oslo støtter oss 100 prosent. Det varmer etter et par tøffe dager, sier Toril Høimyr.

Fagforbundet Oslo tar avstand fra SIAN

– Våre medlemmer skal slippe å forholde seg til rasister på jobb. Fagforbundet Oslo tar avstand fra den rasistiske organisasjonen SIAN og støtter Deichmanklubben fullt ut, sier Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo.

– Ikke sensur

Dehlin påpeker at mange av brukerne av biblioteket er muslimer og tilhører en religion som SIAN vil bekjempe.

– Folk skal kjenne seg trygge på biblioteket, det er ikke et sted for hatefulle ytringer. Ikke minst har vi medlemmer som er muslimer og som opplever stor utrygghet ved at organisasjoner som SIAN får bruke biblioteket til sine møter, sier Dehlin.

– Folk skal kjenne seg trygge på biblioteket, det er ikke et sted for hatefulle ytringer, mener Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Foto: Fagforbundet Oslo
– Folk skal kjenne seg trygge på biblioteket, det er ikke et sted for hatefulle ytringer, mener Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Foto: Fagforbundet Oslo

Han mener det ikke er sensur å ikke legge til rette for hatytringer, det være seg på lukkede møter eller offentlige.

– Tvert imot handler mye av diskusjonen om ytringsfrihet akkurat nå om hvordan ekstreme høyre bruker ytringsfriheten og offentlige arenaer til å skaffe seg selv legitimitet. De bruker ordet sensur for å undergrave institusjoners og mediers rett til ikke å legge til rette for hatytringer, sier lederen av Fagforbundet Oslo.

Reell trussel

I fjor vedtok Fagforbundet Oslo en uttalelse om høyreekstremisme. Her sier de blant annet:

«Høyreekstreme har en historisk tradisjon for å velge ut enkelte grupper de angriper. I dag gjelder det muslimer, jøder, homofile og andre minoritetsgrupper. For de av oss som er mål for den ekstreme høyresidas fiendebilde er disse smågruppene en reell trussel».

«Vår oppgave i fagbevegelsen er å samle alle til kamp for felles interesser. I denne kampen tar vi sterk avstand fra de som forsøker å splitte oss».

– Jævla barnslig

Lars Thorsen i SIAN sier han vil fortsette å søke om å arrangere møter på Deichman.

– Vi følger opp saken, slik at vi får satt skapet på plass i forhold til biblioteket. Jeg kommer sikkert også til å søke om å avholde arrangementer på Deichman i fremtiden.

Lars Thorsen og SIAN skulle holde årsmøte i Deichmans bibliotek på Majorstua 5. mars. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Lars Thorsen og SIAN skulle holde årsmøte i Deichmans bibliotek på Majorstua 5. mars. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Når det gjelder Fagforbundet i Oslo og Deichmanklubben sitt syn på at SIAN er rasistiske, svarer Thorsen følgende:

– Dette er pølsevev, som ikke er relevant å diskutere. Påstanden om rasisme blir rett og slett en avsporing og jævla barnslig. Det er ikke relevant.

– Kan ikke noe for at de stupide

Når det gjelder avlysningen av møtet, sier Thorsen følgende:

– Jeg kan ikke noe for at de er stupide, for denne handlingen er hinsides. Det er ikke noe å støtte i lovverket for å opptre på denne måten. Enten får de si opp jobben sin eller så får de lære seg til å venne seg til å puste i den samme luften som jeg gjør.

Årsmøtet som skulle vært avholdt på Deichman Majorstuen er i mellomtiden utsatt på ubestemt tidspunkt.

– Datoen blir på et annet tidspunkt. Det skulle vært gjennomført om bare noen timer, men nå er det et åpent spørsmål når. Også skaffer vi oss et annet lokale, sier han.

Powered by Labrador CMS