Ryktene skulle ha det til at kortvokste Pietro Barbini, modellert av skulptøren Valerie Cioli i 1560, skulle ri over Carl Berner. Foto: Darren & Brad / Flickr

Rykter om statue med naken mann på skilpadde i Carl Berner-krysset skapte Facebook-sinne mot Christian Ringnes

Ryktene om at forretningsmannen og kunstsamleren Christian Ringnes skal sette opp en litt spesiell skulptur midt i Carl Berner-krysset, har satt sinnene i kok på Facebook denne sommeren.

Publisert

Tidligere i juli dukket det opp en noe spesiell post på Facebook-gruppa "Carl Berner - vårt nabolag". Har påstår trådstarter at det går rykter om at milliardær og skulpturentusiast Christian Ringnes har gått til innkjøp av en skulptur som han i løpet av høsten skal utplassere midt i Carl Berner-krysset.

Ryktene er ikke helt substansløse. Tidligere i våres satte Ringnes opp den såkalte analplugg-gnomen i en rundkjøring i Gamlebyen. Debatten i etterkant viste at svært mange oslofolk er sterkt opptatte av hva slags kunst og utsmykning Oslo bør preges av.

Den omstridte analplugg-gnomen i Gamlebyen får neppe noen "slektninger" på Carl Berners plass. Foto: FaceMePLS / flickr.com

Skilpadde for trikk

Den aktuelle skulpturen for Carl Berner består, ifølge Facebook-gruppa, av en naken mann på en skilpadde. Trådstarteren kan fortelle følgende:

«Ryktene går og Carl Berners plass blir ikke lenger et sted vi haster forbi. Denne skulpturen er visstnok kjøpt av Christian Ringnes, og noen sier at den skal plasseres i Carl Berner-krysset til høsten. Den er inntil videre plassert ved Medicipalasset i Firenze.

Når skulpturen avdukes skal Saabye Christensen lese fra boka Magnet og Lan Marie fra MDG er invitert slik at trikken kan stanses. Buss er den nye trikk - og Skilpadde for trikk blir det nye slagordet og skulpturen må stå midt i rundkjøringen.

Christian Ringnes plasserte i mai den omtalte gnomenskulpturen i krysset Konowsgt-Kongsveien-Oslogate som fikk mye omtale. Den skulpturen er 6 m høy og vi må vel forvente at denne skulpturen som sitter på en skilpadde, ikke er særlig mindre. Carl Berner vil bli en kulturell attraksjon med denne skulpturen…»

Bildet fra Facebook-gruppa som viser en naken mann med et skilt merket Carl Berners plass i hånda. Fotomontasje

— Fy søren for noe møl

Også i Facebook-gruppa for Carl Berner er mange inspirerte, eller skal vi si irriterte. En rekke av kommentarene er negative til å få denne skilpaddeskulpturen i nabolaget.

— Fy søren for noe møl. Det kunne i det minste være noe pent da hvis en skulle ha noe der, skrev en Carl Berner-beboer.

—  Hm, jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om dette, men pen er den ikke, mener en annen.

Ringnes må ikke få bestemme over Carl Berner

En tredje er opptatt av at Christian Ringnes ikke må få lov til å bestemme over nabolaget på Carl Berner.

— Liker ikke at Christian Ringnes skal bestemme hva som skal særprege Carl Berner! Nok et argument for at Carl Berner bør få sin egen velforening. Selv har jeg ikke kapasitet til å ta initiativet, men blir med hvis noen andre tar initiativ. Carl Berner bør ha en egen høringsinstans, sier personen.

Flere av de som kommenterer under posten er forståelig skeptiske til ryktene. Flere har liten tro på at dette er noe annet enn en spøk.

Ryktene om at Christian Ringnes i høst skulle ønske å sette opp en skulptur midt i Carl Berner-krysset viste seg å være svært overdrevet. Foto: Arnfinn Pettersen / flickr.com

Kulturetaten: — Dette må være en spøk

VårtOslo har tatt forslagsstiller på alvor og gått saken nærmere i sømmene. Kan det faktisk være slik at Christian Ringnes igjen ønsker å sjokkere med en skulptur i en av byens rundkjøringer? Eller er dette bare en god vandrehistorie?

Både hos kulturbyråd Rina Mariann Hansen og i kulturetaten klør de seg i hodet og trekker på smilebåndet når VårtOslo forteller historien.

— Jeg har sjekket med kunstavdelingen vår, og dette er ingen kjent sak hos oss. Sannsynligvis er dette en spøk, sier fungerende pressekontakt i kulturetaten, Marie Peyre.

Statuen er for øvrig ekte, er laget av skulptøren Valerie Cioli i 1560 og står i Boboli-hagene i palasset Pitti i renessansebyen Firenze i Italia. Mannen på skilpadde skal representere vinguden Bacchus.

Powered by Labrador CMS