I løpet av den samme turen satte Rina Wesenberg seg fast hele tre ganger med rullestolen i snøen. – Etter det har jeg ikke orket å gå ut.

Flere rullestolbrukere våger seg ikke ut. Rina satte seg fast tre ganger i løpet av en dag: – Jeg føler meg hjelpeløs

Mange som bruker rullestol velger heller å bli hjemme fremfor å dra ut, da store snøhauger og snødekkede fortau gjør ting svært vanskelige. – Alvorlig. Alle skal kunne bruke og ta seg frem i byen, sier styreleder i Norges Handikapforbund Oslo.

Publisert

Den siste ukas snøfall har ført med seg store problemer for kollektivtransporten i byen. Men heller ikke for de Oslo-beboerne som bruker rullestol, har det vært særlig enkelt.

Rina Wesenberg forteller at hun kun har vært ute to ganger i løpet av uken som har vært, grunnet fremkommeligheten. Snøen gjør det vanskelig å komme seg frem, og det er altfor lett å sette seg fast. 

– På mandag satte jeg meg fast tre ganger og måtte få hjelp fra seks forskjellige mennesker. Etter det har jeg ikke orket å gå ut, forteller Wesenberg, som også er Rødt-politiker.

– Blir så avhengig av andre mennesker

Wesenberg sier hun hadde gått av på Grorud T-banestasjon, hvor det var dårlig brøytet. Der ble hun stående fast i en snøfonn med en gang hun kom av banen. 

– Jeg fikk heldigvis hjelp av to som gikk av banen. Den ene brøytet med beina, den andre dytta meg, og jeg kom meg opp fra banen og opp til busstoppet. I busslommene var det umulig å komme seg opp på grunn av enda en snøfonn, så to andre fikk dyttet meg opp den høye fortauskanten, og jeg kom meg på bussen.

Vel fremme der hun bor var bommen stengt, så Wesenberg kjørte til neste inngang ved parkeringshuset, hvor bommen var åpen. 

Men der ble hun møtt av nok en snøfonn, som hun måtte få hjelp til å brøyte seg igjennom av to personer som tilfeldigvis gikk forbi. 

– Jeg føler meg veldig hjelpeløs. En blir så avhengig av andre mennesker. Om det ikke hadde vært noen der som kunne hjelpe, hadde jeg jo ikke kommet meg noen steder, sier Wesenberg.

– En vet jo aldri hva slags personer en møter på heller. Men i sånne situasjoner som når jeg setter meg fast, har jeg jo ikke så mye valg. Nå skal det sies at alle de som hjalp meg på mandag var veldig snille alle sammen, avslutter hun.

– Jeg tenkte: «Nå skjer det igjen»

Også for Ida Hauge Dignes har det vært opplevelser med å sette seg fast i snøen. Dersom det er litt snø blir hun sittende bom fast med den elektriske stolen, og hun er avhengig av å ha et nettverk av folk som kan hjelpe henne med å komme seg løs. 

– Vi skulle på en tur, og bare 100 meter fra blokka der jeg bor ble jeg sittende fast. Jeg var helt stuck, så kjæresten min måtte hente bilen for å få meg med inn i leiligheten igjen, forteller hun. 

Ida Hauge Dignes
Ida Hauge Dignes sier det er viktig å komme seg ut for å møte andre mennesker.

– Jeg tenkte at: «Nå skjer det igjen, og det bør jo ikke skje». Det er skummelt og ekkelt. Hva hadde jeg gjort om jeg var helt alene på kvelden?

Dignes deler også erfaringer om bussrampene, som skal bistå mennesker i rullestol med å komme seg på bussene. Disse rampene sliter i vinterværet. 

– Snøen fester seg under rampen, og dørene på bussen går dermed ikke igjen. Da blir man plutselig et problem for alle andre på bussen når den ikke får kjørt videre. Man blir verdens største bryderi for andre. 

Du kan lese Ruters svar angående rampene lenger nede i saken.

– Når man lager ramper som skal holde til norsk klima, bør de jo funke når det er snø. Det ser ut som det er oss som ødelegger, men egentlig er det et system som ikke er lagt til rette for oss, forteller hun. 

Et behov for å komme seg ut i mørke måneder

Ida Dignes påpeker at hun føler seg heldig, med mange i livet som kan hjelpe henne dersom hun setter seg fast. Hun har også en bil som hun kommer seg på jobb med. Men bilen tas i bruk fordi det å reise kollektivt er såpass belastende på denne tiden av året. 

– Mange kan oppleve ensomhet, og denne følelsen kan forsterkes når man for eksempel er rullestolbruker og umulig kan bevege seg utendørs, sier hun.

– Det er viktig å komme seg ut for å få muligheten til å møte andre mennesker. Spesielt i disse mørke månedene. Det er viktig å få frem at vi har et behov vi også.

– Alvorlig

Karl Haakon Sævold, regionstyreleder i Norges Handikapforbund Oslo, forteller at manglende snømåking er en hverdagshindring for mange, store deler av vinteren.

– Nå tvinges personer i rullestol og personer med barnevogner ut i veien fremfor fortauet. Det er alvorlig. Vi har bare de siste dagene, før det store snøfallet, fått mange tilbakemeldinger. 

Karl Haakon Sævold, regionstyreleder i Norges Handikapforbund Oslo,
Karl Haakon Sævold er regionstyreleder i Norges Handikapforbund Oslo.

– Det er problemer med å ta seg frem, det er problemer med å komme fra og til kollektivholdeplasser, det er HC-parkeringsplasser det ikke er mulig å parkere på og det er krevende å bruke buss fordi rampene ikke fungerer som de skal. Mange vet at de vil være avhengige av hjelp fra andre, forteller han.

Sævold sier også at flere heller velger å bli hjemme fremfor å dra ut.

– Det må sørges for brøyting og snømåking som ikke hindrer ferdsel for rullestolbrukere, folk som bruker rullator, barnevogner og andre. Samtidig setter medlemmene våre pris på brøytemannskapenes innsats. 

– Vinter i Oslo inntreffer hvert år og det burde være overkommelig å ha rutiner, både der det er et offentlig og der det er privat ansvar, som både sørger for at snøen blir måkt til riktig tid og at det ikke hindrer fremkommeligheten. Alle skal kunne bruke og ta seg frem i byen, hele året, sier Sævold.

Ruter: – Lover å bli bedre

– Dette er helt og holdent ikke rullestolbrukerne sin feil, og de skal ikke føle seg skyldig i forsinkelser, sier kommunikasjonssjef i Ruter Cathrine Myhren-Haugen om bussenes ramper.

Hun påpeker at alle rampene vil kunne ha utfordringer ved at stein, snø, is og annet gjør at rampa kiler seg. Renhold og ettersyn av rampene inngår i operatørenes renholdsrutiner, men mye kan skje i løpet av driftsdøgnet før bussene igjen kommer inn til vask eller renhold. 

– Kollektivtransport gir alle mennesker mulighet for samfunnsdeltakelse, og i Ruter mener vi det på alvor. Det er vi som skal tilrettelegge for at alle kommer seg enkelt fram. Mennesker med funksjonshemming har ofte opplevd å være en byrde for andre, og i Ruter bygger vi aktivt kultur for at vi skal være en samfunnsaktør der alle føler seg likeverdige. 

Kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen
Kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, sier de skal tilrettelegge for at alle kommer seg enkelt fram.

– Det gjør vi gjennom opplæringsprogrammer internt og i samarbeid med operatørene. Vi lover at vi alltid skal strekke oss etter å bli bedre og jobber med å løse dette konkrete problemet, avslutter kommunikasjonssjefen.

– Stort og omfattende arbeid å måke i Oslo

Pressevakt i bymiljøetaten, Marie Berge, sier at kommunen har stort fokus på fremkommelighet for alle, men om vinteren blir det tidvis redusert fremkommelighet både for rullestolbrukere, gående, syklende og kjørende. 

– Standardene som Oslo kommune har på vinterdrift er veldig høy, men under snøfall og mye snø som nå, i en tett by med liten plass til snølagring, så vil det periodevis være mer utforende å komme seg frem. Vi jobber på spreng med å fjerne snø som skaper utfordringer, men dette er et stort og omfattende arbeid som dessverre tar tid. 

Berge påpeker at de har frest ut snø der det er mulig, og kjører snø til deponi fra de stedene de ikke kan frese ut snøen. Men det er begrensninger på tilgengelige snødeponi, som igjen setter rammer for hvor mye snø etaten kan fjerne fra veinettet per dag.

– Etaten har videre stort fokus på vinterdrift og tilgjengelighet av HC-parkeringsplasser. Disse har vi prioritet på snøfjerning fra, dersom vi ved uhell skulle ha lagt snø her.



Powered by Labrador CMS