Svane i flukt, St. Hanshaugen, svanestatuen
— Det streifet ikke tankene at en steinsøyle på 1 meter og 80 centimeter skulle falle ned over meg, sier Vanja Maria Kern Vestenfor.

Politiet gjenopptar saken der en kvinne på St. Hanshaugen ble hardt skadd da hun fikk statue over seg

Etter å ha blitt alvorlig skadd da den nesten to meter høye svanestatuen veltet over hengekøya, politianmeldte Vanja Maria Kern Vestenfor saken. Men saken ble henlagt. Nå har imidlertid Statsadvokaten i Oslo bedt politiet gjenåpne etterforskningen.

Publisert

Det er NRK Dagsrevyen som melder at etterforskningen av ulykken ved en nær to meter høy svanestatue på St. Hanshaugen 10. juli i år blir gjenopptatt.

Nå forteller kvinnen som ble skadd for første gang offentlig hva som egentlig skjedde da hun hadde festet hengekøyen i svanestatuen.

— Barna hadde englevakt

— Det var ikke en statue fra bakken og opp, det var en steinsøyle. Det streifet ikke tankene at en steinsøyle på 1 meter og 80 centimeter skulle falle ned over meg og hengekøya jeg hadde festet i den, sier Vanja Maria Kern Vestenfor til Dagsrevyen.

Hun var i parken på St. Hanshaugen med sønnen på fem år og nevøen på fire år. Bare tilfeldigheter gjorde at det ikke var de to små guttene som satt i hengekøya da statuen veltet.

— En statue av den størrelsen kan ikke stå usikret i en park hvor det ferdes barn, sier Kern Vestenfor og legger til at sønnen og nevøen satt i hengekøya ett kvarter før den veltet.

— Jeg tenker at de har hatt englevakt. Vi har hatt englevakt, sier hun til NRK.

— Må være sikret slik at den ikke faller

Køya var festet til en lyktestolpe i den ene enden og til svanestatuen i den andre enden.

— Ulykken er ikke kommunens ansvar, sier Stein Slyngstad i kulturetaten.

— Selv om statuen ikke er satt opp med det formål at man skal henge en hengekøye i den, så skal den være sikret tilstrekkelig til at den ikke skal falle ned, mener advokat Sol Elden i Elden advokatfirma, som har bistått Vanja Maria Kern Vestenfor.

Nå opplyser statsadvokaten altså til NRK at saken, som først ble henlagt, gjenopptas.

— Dette innebærer at politiet vil etterforske videre, og iverksette de undersøkelser som er nødvendige for å avklare om det har skjedd et straffbart forhold, sier politiadvokat Nicolai Skjold ved Oslo politidistrikt.

Svanestatuen som veltet sto på kommunal grunn og kunstverket eies av Oslo kommune.

Statue på Nordpolen veltet samme uke

Samme uke som Vanje Maria Kern Vestenfor ble skadd på St. Hanshaugen, kunne VårtOslo fortelle om en annen av kommunens statuer som hadde veltet.

"Våt sommer" av Arne Vigeland på Nordpolen veltet samme uke som ulykken med svanestatuet på St. Hanshaugen.

Til alt hell ble ingen skadd da skulpturen "Våt sommer" av Arne Vigeland veltet i vannfontenen på Nordpolen ved Sandaker.

— Vi vet ikke hva som har skjedd, men fikk melding fra publikum og har hentet skulpturen for å få reparert den, fortalte Lily Vikki i kulturetaten til VårtOslo om statuen som lå veltet i fontenen.

Nå vil en eventuell ny politietterforskning av ulykken på St. Hanshaugen avdekke hvorvidt Oslo kommune og kulturetaten burde sikret svanestatuen bedre.

— Kommunen ikke ansvarlig for ulykken

Overfor Dagsrevyen sier direktør Stein Slyngstad i kulturetaten at kommunen ikke har ansvar for ulykken.

— Det er tragisk at denne hendelsen har fått så alvorlige helsemessige konsekvenser for Vanja Maria Kern Vestenfor, og vi ønsker henne alt godt, sier Slyngstad.

— Vår vurdering av selve ulykken er at kommunen ikke har ansvar for denne. Kulturetaten har tidligere undersøkt skulpturen uten å finne feil på fundamenteringen. Vi vil legge til at kunstverket ikke er konstruert med tanke på å være stativ for hengekøyer, sier direktøren for kulturetaten til NRK.

Powered by Labrador CMS