Freya, som har fått stor mediedekning etter først å ha blitt observert i Kragerø i juni, ankom Oslo søndag kveld.

Hvalrossen Freya observert på Skarpsno: — Vi lurte fælt, sier Jakob (13)

Søndag kveld dukket den mye omtalte hvalrossen Freya opp i Oslo. Hvalross-ekspert Rune Aae bedyrer viktigheten av å la henne få være i fred.

Publisert

Hvalrossen Freya har fått mye oppmerksomhet etter at hun i juni hadde tatt plass i en mindre båt i Kragerø.

Siden den gang har hun fra tid til annen blitt observert langs kysten, og søndag kveld stod Oslo og mer bestemt Skarpsno for tur.

Jakob Ottervig (13), sammen med far, fikset på båten da noen markante lyder plutselig meldte seg.

— Vi lurte fælt på hva som pustet og peste ved siden av oss. Da vi så ut, trodde vi først ikke at det var den samme hvalrossen. Vi skjønte at det var den etter hvert som den kom nærmere, samtidig som den glefset etter en fugl, forteller Jakob.

13-åringen legger til at hvalrossen på et tidspunkt svømte under en flytebrygge like ved båten, før den kom opp på andre siden, i jakten på fuglen. Vi ble sjokkerte, avslutter Jakob.

Freya som har søkt tilflukt i en småbåt i Kragerø.

Hvalross-ekspert Rune Aae, stipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge, har fulgt Freyas ferd tett basert på innsendte observasjoner, skriver Aftenposten.

— Hun skal etter hvert legge seg for kvelden, og jeg gjetter på at hun vil bli oppdaget i Frognerkilen i kveld. Kanskje hun karer seg ut på vestsiden av Bygdøy, sier Aae til Aftenposten.

Til samme avis påpeker han at det er på flytebrygger eller båter at Freya søker ro for natten, og at det er viktig å la henne få være i fred.

— Hun kan finne på å leke med oss, og 400 kilo mot 70–80 er en dårlig match. Dersom hun skal leke litt, kan hun ta tak i en arm, dra oss under vann og synes at det er artig. Det kan gå skikkelig galt. Det handler ikke om at hun er aggressiv, men at hun er så svær.

Powered by Labrador CMS