Oslo 20230526. Kronprins Haakon på besøk på det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford i Bunnefjorden. Skipet er verdens største krigsskip og skal ligge i havn i Oslo i fire dager.
Hangarskipet USS Gerald R. Ford har ligget i Bunnefjorden i fire dager. Nå skal det seile nordover langs norskekysten.

Verdens største hangarskip USS Gerald Ford forlater Oslo

Hangarskipet USS Gerald R. Ford tar mandag formiddag opp ankeret og er om kort tid på vei ut Oslofjorden.

Publisert

Flere slepebåter og fartøyer fra Forsvaret er på plass for å følge hangarskipet ut av Oslofjorden. Blant disse er fregatten KNM Roald Amundsen. Også politiet stiller med flere båter som følger krigsskipet.

Skipet har ligget på sørsiden av Malmøya i Bunnefjorden siden onsdag og skal etter planen sette kursen nordover langs norskekysten.

I 14.30-tiden passerte hangarskipet Drøbak, hvor store folkemengder hadde samlet seg for å se skipets ferd ut av Oslofjorden.

– Planen til amerikanere styrer amerikanerne

Ifølge NRK skal den amerikanske marinens største og nyeste hangarskip delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

– Planen til amerikanerne styrer amerikanerne. Våre planer med dem er å få trent mye med hangarskipets forsvarsgruppe. Hæren, luft- og sjøforsvaret og spesialstyrkene har planlagt å trene mye med dem, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til kanalen fredag.

NTB var fredag i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). De kunne ikke bekrefte dette.

Skapte kaos

Gjennom uka har en rekke personer ønsket å se skipet.

De skuelystne har skapt utfordringer for både politiet og de fastboende på Ormøya og Malmøya. Politiet måtte be dem som ville se skipet om å benytte sykkel eller ta beina fatt.

– I går var det store utfordringer med å få ut nødetatene på Ormøya og Malmøya, skrev Oslopolitiet på Twitter onsdag.

Besøk fra kronprinsen

Mens 4500 amerikanere har fått besøke Oslo, var kronprins Haakon om bord på skipet fredag.

Da kronprinsen kom i land på Akershuskaia etter besøket, stoppet han ikke opp for å gi noen kommentar om hvordan besøket hadde vært.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har vært om bord på skipet.

– Hangarskipets tilstedeværelse er en markering av USAs militære styrke. Det er også et klart uttrykk for det sterke partnerskapet mellom Norge og USA, og for USAs forpliktelse til europeisk sikkerhet, sa statsministeren etter besøket.

Powered by Labrador CMS