Sankthansfeiringen i Oslo blir uten bål denne gang, om alle tar forbudet til følge, vel å merke. Her fra en feiring ved Oslofjorden et tidligere år.

– Dessverre er ikke alle like flinke til å etterfølge det som er bestemt

Brann- og redningsetaten håper folk respekterer forbudet og dropper bålbrenningen på sankthansaften. Etter drøyt halvannen uke med ekstraordinært bålforbud, har det opptil flere ganger vist seg at langt fra alle tar budskapet på alvor.

Publisert

Sankthansfeiringen i hovedstaden blir uten bålbrenning denne sommeren som følge av at Oslo kommune vedtok en midlertidig forskrift som forbyr all bruk av ild i skog, utmark og innmark, faste tilrettelagte bålplasser, parker og grøntområdet inkludert, fra den 15. juni.

– Det ekstraordinære bålforbudet gjelder naturlig nok også alle former for sankthansbål. Vi behandler alle likt, så enkelt er det. Skulle vi gitt dispensasjon til noen, hadde det blitt en håpløs oppgave. Det er en grunn til at dette forbudet er innført, påpeker kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen.

– Det er synd at det går utover mange selvsagt, men vi håper folk får en fin sankthansfeiring også uten bål. Først og fremst håper jeg alle følger det forbudet som er nå. Det er veldig viktig å respektere og ta hensyn til. Ellers håper vi selvsagt at folk får kost seg i det fantastiske været og får en hyggelig tid sammen, fortsetter han.

Kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo.

– Skal mye mer til

Oslo-folk har nytt finværet de siste ukene, men solsteiken kommer med en pris i form av knusktørre omgivelser.

I løpet av uken har det imidlertid kommet noen solide regnskyll, men det er langt fra bra nok for å kunne bedre situasjonen slik den er nå, understreker kommunikasjonssjefen i Brann- og redningsetaten.

– Mange tenker at siden det har regnet noe, så er alt så meget bedre, men det skal mye mer til for å endre jordsmonnet og kunne gi en friskmelding. Vegetasjonen er fortsatt knusktørr. Selv om det kan se vått ut, blir vannet liggende på overflaten til jorden som er så tørr at den danner seg en skorpe. På den måten fordamper vannet. Derfor hjelper regnskyllet som har vært til nå lite, forklarer Folgerø Dalen.

Ingen nært forestående oppheving

– Inntil videre så gjelder det ekstraordinære bålforbudet, i utgangspunktet frem til 30. juni, så får man se om det skal gjøres en vurdering. Det er spådd veldig fint vær igjen også de kommende dagene. Det er ikke blitt tatt noen ny runde på dette enn så lenge, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Han legger til at det var uaktuelt med endringer i forbudet i forkant av sankthansfeiringen som tradisjonelt sett gjerne følges av bålbrenning.

Generelt mener Folgerø Dalen at det kunne spart Brann- og redningsetaten for unødvendig ressursbruk dersom flere lyttet til deres formaninger.

– Det er synd

– Det har vært mye å gjøre for vår etat den siste tiden. Det viser seg at ikke alle er like flinke til å etterfølge forbudet, sier Folgerø Dalen og legger til:

– Vi har fått veldig mange henvendelser til 110-sentralen, via telefon ellers og egentlig i nesten alle mulige andre kanaler, på sosiale medier blant annet. Meldingene går på det samme; dessverre er ikke alle like flinke til å etterfølge det som er bestemt.

– Det er synd all den tid dette er et felles ansvar. Dette både for å unngå at vi får større hendelser og for at vårt mannskap ikke skal måtte kjøre rundt til situasjoner som med utgangspunkt i forbudet som gjelder, ikke burde oppstått. Dette binder opp ressurser man kan trenge i en nødsituasjon. Det du selv velger å gjøre, kan skape konsekvenser for noen som virkelig trenger hjelp.

– Anmodningen må bli å være med på denne dugnaden i en spesiell tid. Vi har forståelse for at det er kjedelig, men sånn er det nå. Denne avgjørelsen er tatt til beste for natur og beredskap, avslutter kommunikasjonssjefen.

Powered by Labrador CMS