Biler og mannskap fra nødetatene på Rodeløkka, etter varsling om det giftige stoffet ricin.

Politiet fant ikke tegn til det giftige stoffet ricin etter aksjon på Rodeløkka

Det ble ikke funnet ricin under politiaksjonen på Rodeløkka torsdag kveld. En person er anholdt.

Publisert

Politiet rykket ut til Rodeløkka ved 19.30-tiden torsdag, etter varsling fra akuttmedisinsk kommunikasjonssentral ti minutter før.

– Politiet ble varslet om at en ambulanse på et oppdrag hadde observert at pasienten hadde et håndvåpen. Det ble ikke truet med våpen, men pasienten uttalte at han var klar for politiet når de ankom, sier operasjonsleder Bjarne Pedersen i Oslo politidistrikt til pressen klokken 22:17.

Politiet rykket ut til Rodeløkka ved 19.30-tiden.

Ikke fare for andre personer

Han forteller at den mistenkte er anholdt av politiet. Personen påsto at han hadde forsøkt å utvinne det meget giftige stoffet ricin.

– Personer vil trolig bli overtatt av helsevesenet. I forbindelse med at mistenkte ble anholdt, påsto han at han hadde prøvd å utvinne ricin. Det framstår per nå som at han ikke har lyktes med dette, sier operasjonslederen.

– Politiet ønsker å understreke at det ikke er fare for andre personer, men at det er ønskelig at nødetatene får arbeidsro på stedet, avslutter Pedersen.

Fakta om ricin

  • Meget giftig protein som finnes i ricinusplanten (Ricinus communis), en oljeplante.
  • Ricin er billig og forholdsvis enkelt å produsere og stabilt i aerosolform.
  • Det finnes ingen behandling eller vaksine mot giften. Det er mulig å bruke den i kjemiske våpen, og det er tidligere i flere land blitt avslørt planer om bruk av ricin i terroraksjoner.
  • Giften forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, utvikler offeret symptomer som kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager. Pustes giften inn, dør man fordi åndedrettet blir lammet. Giften kan påvises på åstedet, men ikke spores i offeret.

Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia

Powered by Labrador CMS