Fra dagens markering mot bemanningsbyråer utenfor Stortinget. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

10.000 ut i streik mot bemanningsbyråer i byggebransjen rundt Oslofjorden

Publisert

10.000 fagorganiserte over hele landet gikk i dag ut i streik. Det ble markert foran Stortinget under parolen "FORBY BEMANNINGSBYRÅER!".

Hele 16 forbund, 37 fagforeninger og omtrent 35 klubber i hele landet støtter opp om den politiske streiken, som begynte klokken 13 og varer ut dagen. Klubbene i de store bemanningsbyråene Adecco og Workshop (eid av Manpower) har tilsluttet seg streiken.

I første omgang er det bemanningsbyråer i byggebransjen de vil at skal forbys. Det ses på som et første steg mot veien til et forbud i hele landet.

– Problemet er størst i denne regionen, men forbudet trengs over hele landet, fordi utviklingen undergraver forutsigbarheten til arbeidsfolk alle steder. Men dette er en start, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Fellesforbundet til NTB.

Mange møtte opp på markeringen utenfor Stortinget. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Hører ikke hjemme i ordinært arbeidsliv

De fagorganiserte er mot bemanningsbyråene blant annet fordi de fører til flere midlertidige ansettelser og færre fagorganiserte. Dette mener de svekker rettighetene til arbeidere.

– Bemanningsbyråene hører ikke hjemme i det ordinære arbeidslivet. Det er hele og faste stillinger som er hovedregelen og som må til for at alle skal ha et trygt arbeidsliv, derfor støtter Fagforbundet den politiske streiken for innleieforbud, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, i en uttalelse.

– Vi opplever en enorm støtte og sympati for kravet vårt, sier Ullmann til NTB.

Her kan du se et videopptak fra starten på markeringen foran Stortinget. Markeringen åpnes av Roy Pedersen, leder av LO i Oslo. Video: Morten Lauveng Jørgensen

— Sosial dumping

— Jeg her her for å protestere mot politikerne som lukker øynene for problemene med bemanningsbyråer. Ofte er ikke de innleide arbeiderne fagorganiserte, og det resulterer i sosial dumping og problemer på sikt, sier rørlegger Lars Larsen, som møtte opp utenfor Stortinget i dag på markeringen av storstreiken.

— På noen byggeplasser ser vi at innleide utgjør flesteparten av de som jobber der, legger han til.

Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, og Roy Pedersen, leder av LO i Oslo, var blant de som holdt tale på markeringen foran Stortinget.

I forbindelse med en undersøkelse fant Fagforbundet hele 73 ulike bemanningsforetak på 59 byggeplasser i Oslo. I tillegg øker antallet midlertidig ansatte i byggebransjen jevnt.

– Innleie på byggeplassene har blitt så omfattende at vi er på full fart tilbake til et løsarbeidersamfunn. Rettigheter som vi har brukt over hundre år på å bygge opp i Norge, er nå på vei til å bli revet ned, sier Ullmann.

— Svekker lønnsforhandlinger

Eddi Jensen og Malin Ryen møtte også opp på markeringen i dag. Begge er fast ansatte i Ringnes og begge er fagorganiserte.

— Ringnes bruker bemanningsbyråer mye, heller enn å satse på faste ansettelser. Vi vil støtte opp om retten til faste, trygge forhold, sier Jensen.

Eddi Jensen og Malin Ryen utenfor Stortinget i dag. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Han legger til at bruken av midlertidige engasjement også går utover de fast ansatte.

— Nå for eksempel har vi lønnsforhandlinger, og hvis vi sier nei til overtid henter de inn folk fra bemanningsbyråene. Sånne ting spiller også inn, sier han.

 

Powered by Labrador CMS