– Problemet i en del av klimadebatten er at man glemmer hvordan tiltakene slår ut sosialt, sier Jan Bøhler og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-topper til kamp mot utslippsfrie soner i Oslo sentrum. – Rammer skjevt

Sp-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler går til kamp mot Oslo-byrådet som vil forby diesel- og bensinbiler i indre bydeler.

Publisert

Tiltaket er symbolpolitikk som rammer de som har minst, sier Vedum og Bøhler til Aftenposten.

I klimameldingen åpner regjeringen for nullutslippssoner. Innføring av slike soner betyr at bystyret kan forby beboere og næringsliv å kjøre diesel- og bensinbiler i enkelte gater eller områder i byen. Hva som skal skje med hybridbileier er uavklart.

I Oslo vil sentrum fra Aker brygge til og med Tøyen, Grønland og Vaterland i øst blir berørt. Målet er at første sone skal være på plass i 2023.

Vedum: – Usosialt tiltak

– Innen 2030 er byrådets mål å forby fossildrevne biler i hele Oslo, sa MDG-byråd Lan Marie Berg på NRKs Debatten torsdag kveld.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener tiltaket «betyr marginalt eller ingenting» fordi det er snakk om veldig få kjørekilometer og dessuten er det usosialt.

– Jeg tror man gjør klimasaken en veldig bjørnetjeneste. Dette rammer veldig skjevt, og bærer preg av symbolpolitikk. De som har lavest inntekt, skal ta den største regningen, sier han.

– Bilfolket må våkne

Frps Bård Hoksrud, som er første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, mener byrådets planer er et stort varsku til alle bilister.

– Berg sa rett ut at hele Oslo skal være nullutslippssone. Jeg lurer på hva Høyre og regjeringen vet hva de har stelt i stand ved å åpne for nullutslippssoner. Høyre har selv ønsket seg nullutslipp innenfor ring 2 i Oslo, så dette tror jeg dessverre kan bli en realitet, sier Hoksrud i en kommentar til NTB.

– Nå håper jeg virkelig bilfolket våkner før det er for sent. Jeg kan love at Frp skal fortsette å kjempe mot denne galskapen. Dette er helt feil medisin, mener Frp-toppen.

Powered by Labrador CMS