Lan Marie Berg (MDG, Raymond Johansen (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) undertegnet erklæringen der byrådet vil ha boikott av israelske varer fra Vestbredden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kommuneadvokaten: - Oslo kommune har lov til å boikotte israelske varer

Det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet ønsker å boikotte israelske varer fra den okkuperte Vestbredden. Det er lovlig, mener Kommuneadvokaten.

Publisert

Det framkommer i et brev fra Kommuneadvokaten til finansbyråden i Oslo, skriver Vårt Land.

Kommuneadvokaten viser til et brev sendt fra Utenriksdepartementet (UD) til Tromsø kommune i mars 2018.

Flere boikotter varer fra Vestbredden

Etter å ha vurdert saken i halvannet år slo UD fast at regjeringen ikke kunne hindre kommunale boikottaksjoner, såfremt kommunen legger opp til at varer fra alle okkuperte områder behandles likt.

Kommunale anskaffelsesboikotter strider ikke mot Norges «internasjonale forpliktelser på handelsrettens område», heter det i brevet.

Tromsø, Hamar og Trondheim har allerede vedtatt å ikke kjøpe varer og tjenester som er produsert i israelske bosetninger på Vestbredden, som har vært okkupert av Israel siden 1967.

— Boikott ikke hensiktsmessig

Selv om Solberg-regjeringen ikke kan stanse kommunale boikottaksjoner, oppfordrer de sterkt til å la være ettersom de mener det er lite tjenlig.

«Regjeringen ser ikke boikott som et hensiktsmessig virkemiddel for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne», skrev statssekretær Audun Halvorsen (H) i brevet i mars 2018.

Powered by Labrador CMS