Ivy Mike var en prøvesprengning av en atombombe under Operation Ivy. Detonasjonen ble utført på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952. Bomben var på 10,4 megatonn (43,6 petajoule.) og bar et stridshode av typen TX-5. Ivy Mike var den første H-bomben, og var den fjerde største prøvesprengningen i USAs historie. Den etterlot seg et 1 901 meter bredt og et 50 meter dypt krater.Foto: NTB Sverige / TT
Ivy Mike var en prøvesprengning av en atombombe på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952.

Skremmende atomrapport: Halve Oslo drept eller skadd iløpet av få sekunder

En detonasjon av atomvåpen over en by av en viss størrelse vil skape en humanitær katastrofe det er umulig for helsevesenet å forberede seg på, ifølge en ny rapport.

Publisert

Dersom et atomvåpen med styrke på 100 kilotonn TNT sprenges over Stortinget, vil nær halvparten av Oslos innbyggere bli drept eller skadd i løpet av få sekunder. 

Det kommer fram i en rapport fra Norske Leger mot Atomvåpen (NLA), skriver Klassekampen.

- Norsk helsevesen dårlig rustet

Målet med rapporten er å få oppmerksomhet rundt hvor destruktive atomvåpen er og jobbe for forebygging, sier Knut Mork Skagen, styreleder i NLA og overlege på sykehuset i Levanger.

Et poeng med rapporten er å illustrere hvor dårlig rustet det norske helsevesenet er til å håndtere et angrep av denne skalaen.

Dersom et tilsvarende atomvåpen sprenges over Torgallmenningen i Bergen, vil cirka en tredel av byens innbyggere bli drept eller skadd. 

I Trondheim ville situasjonen vært tilsvarende, mens rundt halvparten av innbyggerne i Tromsø ville bli drept eller skadd.

Atombomben USA slapp over Hiroshima i Japan for snart 80 år siden, var på 15 kilotonn.

Ni stater har atomvåpen i dag: USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel.

Powered by Labrador CMS