Allas flytende sjøbad i Helsingfors. Det finske firmaet kan være på vei til Oslo med et flytende helårs utendørsbad i fjorden dersom Frp og Venstre får flertall i bystyret onsdag kveld. Foto: Kallerna/Flickr

Oslo kan få kopi av Helsinkis flytende, helårs fjordbad

I hjertet av Helsinki, utendørs i bitende finsk vinterkulde, plasker folk rundt i et 27 grader varmt basseng. Nå jobbes det for et lignende helårs sjøbad et sted langs Oslos havnepromenade.

Publisert

— Oslofjorden blir mer og mer tilgjengelig for båtfolk, bading, servering og mange andre aktiviteter. Nå vil Venstre og FrP i Oslo bystyre se neste steg i utviklingen av aktivitetstilbudet på bryggekanten. Vi ønsker oss svømmebasseng ved Oslos nye havnepromenade som er åpent året rundt, sier Lars Petter Solås (Frp) til VårtOslo.

I den finske hovedstaden er utendørsbadet blitt en kjempesuksess. Med tilstøtende kaféer og restauranter. Midtvinters i bitende finsk kulde, plasker finnene rundt i utendørsbasseng med tropisk vanntemperatur på 27 plussgrader. Og dette vintereventyret kan også bli en realitet i Oslo.

— Bør slippe til private

Sammen med Venstres Hallstein Bjercke har Frp nå klart å samle et bystyreflertall bak forslaget. I korthet går forslaget ut på at bystyret ber Ap/SV/MDG-byrådet finne ut om det kan være aktuelle steder langs Oslos nye havnepromenade der et flytende utendørsbad kan legges.

Allas utendørs sjøbad i Helsinkis havnebasseng er åpent til klokken 21 på hverdager. I tilknytning til badet ligger restauranter og kaféer. Foto: Ninara/Flickr

— Hver sommer blir kapasiteten ved offentlige utendørsbad sprengt. Derfor burde forholdene legges til rette at private initiativ kan løse det med flytende sjøbad, sier Lars Petter Solås.

Hallstein Bjercke (V) og Lars Petter Solås (Frp) står bak forslaget om helårs sjøbad. Foto: Privat

Han sikter til en løsning som finnene har hatt suksess med i Helsinki. Der har Allas Sea Pool både oppvarmet utendørsbasseng, men også et havbasseng. Tirsdag kveld kunne det finske utendørsbadet opplyse at det var sju plussgrader i havbassenget, mens det er konstant 27 grader i det oppvarmede bassenget.

I den finske hovedstadens havnebasseng kan folk bade fra klokken halv sju om morgenen og til klokken 21 på kvelden hverdager. Året rundt. I helgene åpner badet litt senere og stenger en time tidligere.

Samtlige partier enig i komitéen

— Helsinki har som kjent enda tøffere vinterforhold enn Oslo. Så finnene vet hva de holder på med. Jeg vet også at de er svært interessert i å se på mulighetene i Oslo. For oss i Frp handler økt byliv om å invitere flere inn, ikke om å utestenge enkelte grupper. Derfor mener vi at et helårsbad flytende i fjorden bør driftes av private, sier Lars Petter Solås.

Forslaget fra Venstre og Frp er satt opp på bystyrets sakskart onsdag kveld. Og da det gikk gjennom miljø- og samferdselskomitéen samlet samtlige partier seg rundt følgende innstilling til vedtak:

"Bystyret ber byrådet legge til rette for at private initiativ kan etablere flytende sjøbad på egnede steder langs havnepromenaden i Oslo (eksempelvis Sørenga-sjøbad, Vippetangen eller Tjuvholmen).

Powered by Labrador CMS