I dag holder det åpne rusmiljøet i Oslo til i Brugata på Grønland. Nå ønsker et flertall av partiene i bystyret å gi de narkomane et fast sted å være i framtiden. Foto: Arnsten Linstad
I dag holder det åpne rusmiljøet i Oslo til i Brugata på Grønland. Nå ønsker et flertall av partiene i bystyret å gi de narkomane et fast sted å være i framtiden. Foto: Arnsten Linstad

Narkospanere avslørte rumensk pilleliga i Brugata

Nærmest ved en tilfeldighet snublet politiets narkospanere over en rumensk pilleliga som opererte i Oslo sentrum. Ligaen drev også aktiv kontraspaning mot politiet.

Publisert

I november i 2017 er narkospanere på jobb i Oslo sentrum. De sivilkledde politifolkene er i Brugata når de observerer kontakt mellom en østeuropeisk mann og en kjent rusmisbruker.

De to mennene går ombord i en trikk i Storgata. Spanerne følger etter. På trikken observeres flere menn. Ifølge de sivile politifolkene er dette personer som driver kontraspaning på politiet. Men de sivilkledde politifolkene blir tilsynelatende ikke oppdaget ombord på trikken.

Kontraspaning mot politiet på trikken

Den rumenske pilleligaen drev kontraspaning mot politiet ombord på trikken. Foto: Wikipedia
Den rumenske pilleligaen drev kontraspaning mot politiet ombord på trikken. Foto: Wikipedia

Trikken går vestover gjennom Oslo sentrum og opp til Solli plass. Der går rusmisbrukeren og den østeuropeiske mannen av trikken. Spanerne følger etter. Fortsatt ser det ikke ut til at de er oppdaget. Kontraspaningen fra det som viser seg å være en organisert gruppe rumenere ombord på trikken har vært mislykket. De to mennene går ned fra Solli plass og til krysset Observatoriegaten og Parkveien.

Her sitter en annen østeuropeisk mann i en bil. Idet handelen skjer, slår politiet til. Den norske rusmisbrukeren er godt kjent av politiet. Han erkjenner umiddelbart at han har betalt 800 kroner for et pilleglass med 100 rivotril. Selgerne blir også pågrepet. Det viser seg at mennene er rumenske statsborgere. Rumeneren som møtte rusmisbrukeren i Brugata er 26 år og tidligere ustraffet i Norge.

Populært dop i Oslos rusmiljø

Rivotril er et populært legemiddel i Oslos rusmiljø. Opprinnelig brukes rivotril til behandling av epilepsi og er et såkalt benzodiazepin. Det innebærer at det også har en muskelavslappende, beroligende effekt, i tillegg til å virke angstdempende.

Rohypnol forsvant fra dopmiljøet da produksjonen opphørte i 2012. Foto: Wikipedia
Rohypnol forsvant fra dopmiljøet da produksjonen opphørte i 2012. Foto: Wikipedia

Legemiddelet har tatt over for rohypnol etter at produksjonen av rohypnol, i brukermiljøet kalt "hyppere", opphørte for seks år siden. Den gang blandet svært mange sprøytebrukere i Oslo rohypnol og heroin. Rohypnolen ble injisert sammen med heroinen og var trolig en sterkt medvirkende årsak til at Oslo internasjonalt fikk rykte som Europas overdose-hovedstad.

Driver dopsalg andre steder enn i Brugata

Den 26 år gamle mannen ble raskt fremstilt for varetektsfengsling. Etterforskningen som fulgte viste et tydelig mønster. Rusmisbrukere kontaktes i Brugata, som er Norges største oppholdssted for narkomane. Men selve handelen foregår andre steder nær sentrum.

Den 26 år gamle rumeneren fortalte politiet at han selger pilleglassene med rivotril for 800 kroner per stykk. Deretter beholder han selv 300 kroner. Den resterende summen på 500 kroner går til rumeneren i bilen. Denne mannen betaler deretter trolig en sum til mennene som drev kontraspaning mot politiet på trikken.

Fikk fengselsstraff

Samlet satt den 26 år gamle rumeneren 80 dager i politiets varetekt før saken mot ham kom opp for Oslo tingrett. Der ble han dømt til 75 dagers ubetinget fengsel. VårtOslo er ikke kjent med når saken mot selgeren i bilen er ferdig etterforsket og hva en eventuell tiltale blir.

VårtOslo kjenner til deler av politiets narkospaning gjennom ulike rettsdokumenter. Dokumentene avdekker hvordan flere rumenske statsborgere drev organisert salg av illegale rivotril-tabeletter og drev kontraspaning mot politiet.

Powered by Labrador CMS