Carl I. Hagen hevder 193 eldre står i sykehjemskø bare i Ullern bydel. � Ingen eldre i Oslo står i sykehjemskø, sier byrådet. Foto: Arnsten Linstad

Carl I. Hagen beskyldt for å drive sirkus da mistillit mot byrådet ble nedstemt

� Dette er et spill om hvem som har løyet og hvem som eier skam eller ikke. Vi burde i stedet brukt tiden på å finne løsninger som ivaretar mennesker på en best mulig måte, sa KrFs Erik Lunde da bystyret stemte ned Frps mistillitsforslag.

Publisert

VårtOslo kunne allerede for en uke siden slå fast at kun fire av 59 bystyrerepresentanter ville stemme for Frps generelle mistillitsforslag mot det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet. Men det betyr ikke at bystyredebatten rundt forslaget manglet temperatur.

Vrøvl og sirkus var bare to av begrepene som ble brukt om Carl I. Hagen og Frps mistillitsforslag.

— Vrøvl, ordfører. Jeg vet ikke om det er et parlamentarisk uttrykk, men dette forslaget er bare vrøvl. Men med Carl I. Hagen i manesjen blir det bare sirkus. Byrådet gjennomfører eldreomsorg i tråd med bystyrets vedtak, sa Aps gruppeleder Frode Jacobsen.

Står 193 eldre i kø? Eller er tallet null?

Jacobsen siktet blant annet til påstanden fra Carl I. Hagen om at det angivelig står 193 eldre på venteliste for å få sykehjemsplass bare i Ullern bydel. Men VårtOslo har fått tall fra det rødgrønne byrådet. De hevder at det per 31. mai i år ikke står noen eldre på venteliste for sykehjemsplass i hele Oslo.

� Jeg har egentlig ikke forberedt noe innlegg når Frps mistillit behandles, sa en svært avslappet Raymond Johansen (Ap) før bystyremøtet startet. Foto: Arnsten Linstad

— Det er mulig Carl I. Hagen roter og misforstår. Han mener kanskje ønskeliste. Ja, det er nok eldre som ikke får plass på sitt førstevalg. Da setter de seg opp på en ønskeliste, men alle som trenger sykehjemsplass i Oslo får det. Men fordi vi har fritt sykehjemsvalg i Oslo, så er det ikke alltid folk får bo nøyaktig der de ønsker å bo, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til VårtOslo.

Helsedirektoratet har helt andre tall

Tall VårtOslo har fått fra helsedirektoratets nasjonale oversikt, viser at det per 16. mai 2018 var 196 eldre som sto i kø for sykehjemsplass i Oslo. Direktoratet skriver at tallene er tatt ut sentralt fra Oslo kommunes oversikt, og ikke kontrollert opp mot hver enkelt bydel. Av de 196 står 71 på venteliste til såkalt rullerende opphold. Det betyr antakelig at det er 71 eldre som har midlertidig sykehjemsplass.

Ut fra tallene helsedirektoratet presenterer, betyr det at per 16. mai i år sto 125 i kø for sykehjemsplass i Oslo.

Unøyaktigheter, løgn og hvem som eier skam, ble også tema i debatten før mistillitsforslaget kun fikk Frps fire stemmer.

Ba Raymond Johansen beklage

— Byrådsleder Raymond Johansen har beskyldt Sylvi Listhaug for løgn den siste uka. Til tross for at de setningene hus skriver på sin Facebook-side om at romfolk er plassert på nedlagte St. Halvardhjemmet er sanne. Byrådslederen skylder Sylvi Listhaug en unnskyldning for å ha kalt ehnne en løgner, sa Carl I. Hagen (Frp).

Dette sa Carl I. Hagen vel vitende om at byrådsleder Raymond Johansen rett før debatten hadde forklart bystyret at han var glad for at det er Frps justisminister betaler for mesteparten av kostnadene knyttet til å gi akutt overnattingstilbud for romfolk ved St. Halvardhjemmet.

Det ble med andre ord en bisarr og underlig debatt om mistillitsforslaget som Frp har begrunnet med at Raymond Johansens rødgrønne byråd egentlig bare gjør som tidligere eldrebyråd i Oslo, Frps Sylvi Listhaug, i sin tid gikk inn for; sykehjem som ikke oppfyller kommunens kvalitetskrav mister avtalen med Oslo kommune. Konsekvensen er at flere private som ikke bygger om og ruster opp sykehjemmene må legge ned driften. Et vedtak samtlige partier i bystyret egentlig er enig i.

— Det er et misfornøydforslag, ikke mistillit

— Vi skulle gjerne sett at Oslo fikk en ny politisk kurs. Men sist jeg sjekket, så var det ikke flertall mot byrådets politikk i denne salen. Dette forslaget fra Frp er et tomt slag i luften. Vi kommer ikke til å stemme for, sa Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

� Det er synd at Frps mistillitsforslag ødelegger for en saklig og viktig debatt om eldreomsorg, mener Erik Lunde (KrF). Foto: Arnsten Linstad

Høyre fikk følge av de to andre partiene i den borgerlige blokken, Venstre og KrF.

— Det er synd at debatten rundt mistillit ødelegger for å ha en saklig og redelig debatt rundt eldreomsorgen. Nå blir det kun et spill om hvem som har løyet og hvem som eier skam. Vi burde i stedet brukt tiden på å finne løsninger som ivaretar mennesker på en best mulig måte i stedet for dette spillet, sa Erik Lunde (KrF) fra bystyrets talerstol.

Miljøpartiets gruppeleder Harald Nissen har lang politisk fartstid fra både bystyret i Trondheim og de to siste periodene i Oslo.

— Dette er ikke et mistillitsforslag. Dette er et misfornøydforslag. Vi skal ikke dra dette så langt at politikken fremstår som et sirkus. Vi er tross alt ikke i underholdningsbransjen, sa MDG-politikeren.

 

Powered by Labrador CMS