Ingen har bedt om den skulpturelle og monolittiske virkningen av Nasjonalmuseet, mener Arkitekturopprøret.

Nasjonalmuseet «vant» årets Grøss-medalje for landets styggeste nybygg

Arkitekturopprøret har kåret en vinner for landets styggeste nybygg, og i år var det Nasjonalmuseet som vant Grøss-medaljen. — Her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, skriver juryen.

Publisert

I årets pris fra Arkitekturopprørets Grøss-medalje var det Nasjonalmuseet som gikk av med seieren, blant 10 andre nominerte. Bygget fikk 22.3 % av stemmene.

Grøss-medaljen tildeles nybygget som er styggest og mest skjemmer sine omgivelser. Til Grøss-medaljen har Arkitekturopprøret bedt hele landets befolkning om å stemme over elleve nybygg som var kvalifisert til medaljen.

Juryen har skrevet følgende om bygget:

«Gode materialer og en lavmælt utforming har ikke vært tilstrekkelig for å lage et museum som fungerer i byen. Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om».

På de neste plassene kom Skir i Tromsø (13.9 %) og Nye Valentinlyst i Trondheim (11.9 %).

Ved Middelthunet på Majorstuen har OBOS oppnådd astronomiske priser ved salget av leiligheter.

Majorstue-bygg også nominert

Middelthunet på Majorstua var også nominert. Arkitekturopprøret beskriver bygget som «et grotesk eksempel på at den tidligere idealistiske utvikleren OBOS nå river verneverdige bygninger for kommersiell utvikling, heller enn å lage gode steder for Oslos befolkning. Plasseringen inntil Frognerparken gjør den dominerende holdningen enda verre».

Vinneren av Arkitekturopprørets Hederspris er Ramme Fjordhotell, som fikk 21.7 % av stemmene. På de neste plassene kom Håpets katedral (17.1 %) og Buer Restaurant (15.6 %).

I juryen sitter psykolog Saher Sourouri, student Viktoria Vilde Gundersen, arkitekt Kristian Hoff-Andersen, datadesigner Thomas Flemming, assistent Frida Eikeseth og informatiker Håkon Wium Lie.

Powered by Labrador CMS