Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Førstkommende lørdag klokka 12 går fem organisasjoner sammen om en demonstrasjon foran Stortinget der de krever kraftig stans av politiets såkalt etniske profilering. Bakgrunnen er blant annet historien om Sami Hassan (19) og Emanuel Osei (20) som ble kroppsvisitert og deretter avbildet foran spisegjester på McDonald’s sist helg.
– Vi ser at de som rammes av politiets kontroller alt for ofte har mørk hud. Dette er etnisk profilering og må stanses, sier Rune Berglund Steen.
– Nei, vi driver ikke etnisk profilering, sier John Roger Lund, leder for Oslo-politiets enhet øst til VårtOslo.
– Her må vi skille mellom to ting. Det som skjedde sist lørdag har ikke sammenheng med en utvidet politifullmakt til visitering. Politiet fikk opplysninger om narkobruk med kjente kriminelle utenfor Linderud senter. Dette sporet ble fulgt til Grorud. Der var politiet med flere biler. Til sammen ble 19 personer kontrollert. Deriblant de to mennene som har stått frem i media, sier enhetsleder Lund.
– Men de to unge mennene, Sami Hassan og Emanuel Osei føler seg forulempet av politiet fordi de ble ransaket og avfotografert inne på McDonald’s. Har du forståelse for deres reaksjon?
– Dersom de føler seg forulempet, er jeg den første til å beklage det. Jeg oppfordrer de to unge mennene til å ta kontakt med meg. Jeg prater gjerne med dem og forklarer hvorfor politiet opptrådte som vi gjorde sist lørdag.
Han er opptatt av det å skille mellom det som skjedde da og den spesielle fullmakten i politilovens paragraf 7a, om særskilt visitering i en bestemt tidsperiode innenfor et angitt geografisk område.
Foruten Antirasistisk Senter, er også Landsforeningen mot rasisme, Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering, Minotenk og VOKS tidsskrift arrangører av demonstrasjonen på lørdag.
– Vi krever at politiet, når de faktisk har tilstrekkelig grunnlag for å kontrollere noen, gjør det med vennlighet, alltid forklarer grunnlaget og orienterer om retten til å klage. Vi krever også at det innføres en kvitteringsordning for politiet, hvor alle som kontrolleres får enkel dokumentasjon på kontrollen, sier Berglund Steen på vegne av de fem organisasjonene.
Enhetsleder John Roger Lund i Oslo-politiet er enig med organisasjonene i at politifolk må bli flinkere til å forklare hvorfor kontroller gjennomføres. Men gjentar at Oslo-ungdom ikke stanses fordi de er mørke i huden.
– Når politiet gjennomfører kontroller, er det enten fordi vi skal forebygge en forbrytelse eller fordi det er en del av en etterforskning av en kriminell handling. Vi ønsker ikke at folk skal føle seg forulempet. Og vi kan helt sikkert bli flinkere til å forklare hva vi gjør og hvorfor vi gjennomfører kontroller, sier Lund.
Bydelspolitiker Marian A. Hussein (SV) i Gamle Oslo forteller at hun har vært i kontakt med flere innvandrerungdommer som har opplevd lignende behandling som Hassan og Osei.
– Disse ungdommene opplever at politiet hele tiden er ute etter dem. De stopper Oslo-ungdom med mørk hud, uten grunn, og avkrever både forklaring på hvorfor du er der du er og legitimasjon, uten annen grunn enn at de ser "utenlandske" ut, forteller SV-politikeren.
Hun er sterkt skeptisk til denne praksisen og mener den ikke har noen positive effekter.
– Det eneste en slik praksis fører til er å skape en ytterligere mistillit til politiet blant de gruppene av innvandrerungdom som opplever slik behandling. Det kan føre til at disse ungdommene føler seg enda mer utstøtt fra samfunnet, sier Hussein.