Benjamin Hermansen sto og pratet med en kamerat da to menn kom mot ham. Kort tid etter ble 15-åringen brutalt knivdrept fordi han hadde mørk hud.

Benjamin Hermansen skal ikke glemmes: Alle osloelever må nå lære mer om antirasisme og drapet på 15-åringen

Det er over 22 år siden det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen (15). Men Holmlia-gutten skal ikke glemmes, har Oslo bystyre vedtatt.

Publisert

Like før midnatt 26. januar 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen knivstukket og drept av nynazister i nabolaget sitt på Holmlia. 

Det rasistiske drapet rystet hele Norge og ble rapportert om langt utenfor landets grenser.

— Vil aldri glemme 26. januar 2001

— Drapet var fullstendig uprovosert. I rettssaken mot de to gjerningspersonene ble det slått fast at årsaken til at Benjamin ble forfulgt, angrepet og drept kun var fargen på huden hans, sier bystyrerepresentant Sofia Rana (Rødt).

Med bakgrunn i et forslag fra Rødt har bystyret nå vedtatt at alle elever i Osloskolen skal lære mer om antirasisme.

 I tillegg skal alle elever lære om Benjaminprisen, som årlig deles ut til en skole som har jobbet godt mot rasisme og diskriminering.

Rødt fikk med bystyret på at alle elever i Oslo må lære mer om antirasisme og Benjamin Hermansen. Fra v. Maren Rismyhr, Sofia Rana og Siavash Mobasheri.
Rødt fikk med bystyret på at alle elever i Oslo må lære mer om antirasisme og Benjamin Hermansen. Fra venstre Maren Rismyhr, Sofia Rana og Siavash Mobasheri.

— De fleste av oss som var på Benjamins alder eller eldre i 2001, vil aldri glemme 26. januar, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Siavash Mobasheri.

Bystyret ber byrådet lage en en nettressurs for Osloskolen med følgende innhold:

  • Skolene kan ha særlig fokus på antirasisme og diskriminering ved å for eksempel sette av egne dager til temaet. 
  • Samlet oversikt over undervisningsopplegg som allerede er utarbeidet av ulike organisasjoner og ressurssentre. 
  • Oversikt over organisasjoner og sentre som arbeider med forebygging av diskriminering og rasisme som tilbyr kostnadsfrie besøk for skolene. 
  • Informasjon om Benjaminprisen og Dronning Sonjas skolepris.

Samstemt bystyre mot rasisme

— Dessverre vet mange av Oslos barn og ungdom knapt hvem Benjamin Hermansen var. Derfor er det vårt ansvar å sørge for at Benjamin aldri blir glemt, sier Siavash Mobasheri til VårtOslo.

Opprinnelig foreslo Rødt også at datoen 26. januar skulle være en fast minnedag i alle Oslos skoler. Denne delen av forslaget fikk imidlertid ikke flertall i bystyret.

Men samtlige partier i bystyret samlet seg om hovedpunktene i Rødt-forslaget. Og fra bystyrets talerstol gjentok de ulike partienes representanter hvor viktig det er at det rasistiske drapet aldri glemmes.

— Arbeid mot rasisme og diskriminering er først og fremst holdningsarbeid. På Holmlia er det reist et minnesmerke for Benjamin, som en påminnelse om at arbeidet mot rasisme må fortsette, sier Sofia Rana.

— Må lære om høyreekstremisme

— Rasistiske ideer og holdninger kommer ikke bare til uttrykk gjennom vold og overgrep, men også i hverdagens ytringer og handlinger, sier hun.

Sommeren 2022 ble det lagt fram en rapport kommunen hadde bestilt, som viste at 60 prosent av folk med innvandrerbakgrunn har opplevd diskriminering i møte med Oslo kommune det siste året.

Derfor trengs et enda større fokus på rasisme, antisemittisme, muslimhets og annen diskriminering i både Osloskolen og i samfunnet generelt, mener Rødt.

— Det er helt nødvendig at barn og unge i byen vår lærer om høyreekstremisme med utgangspunkt i Oslos historie og særlig historien om det grufulle drapet på Benjamin Hermansen, sier Rana og Mobasheri.

Powered by Labrador CMS