Oslo 20240209. Kisten bæres ut etter bisettelsen til Lillebjørn Nilsen i Oslo rådhus.
Kisten bæres ut etter bisettelsen til Lillebjørn Nilsen i Oslo rådhus. Foran til venstre går Grappa-sjef Helge Westbye.

Steinar Ofsdal om Lillebjørn: – Skulle ikke du leve evig, slik musikken din skal

Rådhuset var stapp fullt, og et hundretalls mennesker slapp ikke inn i varmen, men måtte stå ute i den iskalde Borggården og vente til kisten med folkekjære Lillebjørn ble båret ut etterpå. Sekkepiper spilte «Amazing grace» da den ble kjørt bort.

Publisert

Det var ikke plass til alle som ville inn i Oslo rådhus da en av våre største visesangere ble bisatt. Den store rådhushallen rommet 900 mennesker, fra høy til lav, fra kulturminister, ordfører og kjente artister fra den store visebølgen – til vanlige folk som har hatt glede av alle sangene Lillebjørn har vartet opp med.

– Båndene mellom ham og Oslos innbyggere er sterke. Han satte ord og toner til følelsen av å vandre rundt på Aleksander Kiellands plass, nedover Schweigaards gate, og den helt spesielle stemningen bare en bysommer i Oslo kan gi, sa Oslos ordfører Anne Lindboe (H) i sitt innledningsord til bisettelsen.

Lang kø inn til Lillebjørn Nilsens begravelse på Rådhuset.
Mange ville minnes Lillebjørn på hans siste reise.

En lang kø dannet seg utenfor rådhuset i timene før seremonien. Innimellom satte de i gang allsang med noen av Lillebjørns kjente sanger.

– Vil aldri skje igjen

Bisettelsen ble den aller siste opptredenen til de legendariske Gitarkameratene. Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Øystein Sunde sang «Se alltid lyst på livet» og konstaterte at gruppen «offisielt er lagt ned».

– Det er absolutt siste gang vi alle fire er samlet. Det kommer aldri til å skje igjen. I dag skal vi synge en av Lillebjørns aller gladeste sanger, sa Sivertsen, ifølge VG , før de startet.

Det var et av mange musikalske innslag i seremonien. Med unntak av en hardingfeleslått var alle sammen sanger som Lillebjørn selv har skrevet enten tekst eller musikk til. «Barn av regnbuen» var selvsagt med, framført av Bolteløkka barnekor.

Ordfører Anne Lindbo foran begravelsen til Lillebjørn Nilsen.
Ordfører Anne Lindbo foran begravelsen til Lillebjørn Nilsen.

– Musikken drev oss

– Skulle ikke du leve evig, slik musikken din skal, spurte Steinar Ofsdal i sin minnetale til sin venn.

De to startet sin musikalske karriere i Oslo på 1960-tallet. I talen skildret Ofsdal reisen fra de spilte i The Young Norwegians sammen, en vei som gikk fra storband og jazz via folkemusikk til viser.

Steinar Ofsdal
Fløytist Steinar Ofsdal holdt minnetale for Lillebjørn Nilsen.

– Det var musikken som drev oss. Og for deg var det også tekstene, sa Ofsdal i talen.

– Jeg hadde blitt kjent med en utrolig kreativ gutt, som det spruta ut ideer av – av alle slag. Du hadde også en humor som smitta over på meg, sa han.

Sjenert formidler

Men han kom også inn på en annen side av den folkekjære artisten:

– Jeg lurer på om folk skjønte hvor sjenert du var. Du var ikke akkurat en small-talker. Men du var glad i publikummet ditt, og du ville formidle. Du ville fortelle, sa han.

Lang kø inn til Lillebjørn Nilsens begravelse på Rådhuset.
Lang kø inn til Lillebjørn Nilsens begravelse på Rådhuset.

Også Åse Kleveland holdt minnetale. På slutten av 1970-tallet spilte Kleveland i visebandet Ballade! sammen med Lillebjørn Nilsen, Birgitte Grimstad og Lars Klevstrand.

Oslo kommune besluttet å holde en æresbegravelse for visesangeren og deler kostnadene med familien. Bisettelsen var åpen, etter familiens ønske. Men det var ikke mulighet til å ta bilder eller filme inne i rådhushallen, og seremonien ble ikke strømmet.

Powered by Labrador CMS