Oslo 20221118. Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletinga har griset til Monolitten i Vigelandsanlegget.Foto: Javad Parsa / NTB
Aksjonistene Joachim Skahjem (26) og Anne Klenge (25) fra Stopp oljeletinga etter at de hadde griset til Monolitten i november i fjor.

Joachim (26) og Anne (25) griset til Monolitten med maling. Nå må de i fengsel

Aktivistene Joachim Skahjem (26) og Anne Klenge (25) er i Oslo tingrett dømt til 100 dagers fengsel etter å ha tilgriset Monolitten i Vigelandsparken i en miljøaksjon i 2022.

Publisert

I tillegg til fengsel må de to aktivistene betale 10.000 kroner i erstatningen, melder Nettavisen

Beløpet var prislappen for å fjerne malingen på Monolitten, Gustav Vigelands 17 meter høye steinskulptur i Vigelandsparken.

Får ikke fjernet malingen

– Det virker som de var fast bestemt på å straffe oss hardt for å sende et budskap til aktivister, og det er i så fall høyst problematisk for retten til fri demonstrasjon, sier Joachim Skahjem til avisen.

I november i 2022 gikk de to klimaaktivistene til aksjon og kastet rundt seg med oransje maling over Monolitten og seks andre skulpturer i parken. 

Noe av malingen på Monolitten har ikke latt seg fjerne i etterkant.

– Etter rettens syn utgjør angrep mot kulturskatter en bekymringsfull utvikling i en tid hvor tiltroen til demokratiet svekkes, noe som tilsier at allmennpreventive hensyn gjør seg særlig gjeldende, skriver Oslo tingrett i dommen.

Skahjem sier at de skal anke dommen.

Powered by Labrador CMS