Oslo 20240206. Ordfører i Oslo Anne Lindboe, byrådsleder Eirik Lae Solberg, representanter for 6. februar-komiteen og Samisk Hus er til stede. når det samiske flagget heises på Rådhuset i Oslo tirsdag.
Ordfører i Oslo Anne Lindboe, byrådsleder Eirik Lae Solberg og representanter for 6. februar-komiteen og Samisk Hus på Rådhuset under den samiske nasjonaldagen i år.

Oslo-ordføreren vil flagge med samiske flagg på busser og trikker

– Samisk kultur er en del av vår felles kulturarv. Som hovedstad må vi synliggjøre det samiske Oslove, sier ordfører Anne Lindboe og viser til det samiske navnet for Oslo.

Publisert

– Mitt forslag, som jeg håper på bred politisk støtte for, er å flagge med samiske flagg fra trikker og busser på samenes nasjonaldag 6. februar. I tillegg ønsker jeg at vi får samisk kunst inn i Rådhuset når vi skal feire 75-årsjubileum for bygget neste år, sier ordfører Anne Lindboe.

Flagg på busser og trikker i Oslo er et fast innslag 1. mai og 17. mai, da med norske flagg. Til Pride i juni flagges det med regnbueflagget. Når det gjelder kunst, er det ikke samiske kunstverk på rådhuset i dag.

– Mer samisk kultur

– Sannhets- og forsoningskommisjonen peker helt tydelig på at vi må formidle samisk kultur mer. Dette er en av flere måter å synliggjøre og inkludere urfolket i landet vårt, sier Lindboe i en pressemelding.

Hun har hatt samtaler med Samisk Hus i Oslo om forslaget.

Produksjon av flagg vil beløpe seg til 168 000 kroner, mens kostnaden for selve flaggingen på busser og trikker beløper seg til 51 000 for ett døgn.

Vedtas i mai

Forslaget kommer frem i et notat ordføreren har sendt til Forretningsutvalget, som bestemmer over flagging på trikker og busser i hovedstaden. Notatet ligger til behandling på møtet 13. mai. Et eventuelt vedtak skjer i Forretningsutvalget senere i mai. Initiativet kommer etter spørsmål fra en innbygger.

Samenes nasjonaldag ble første gang markert i Oslo rådhus 6. februar 2003. Dagen markeres nå årlig med flagging rundt rådhuset, samt frokost for 500 personer. Arrangementet blir satt stor pris på av samer i Oslo.

Powered by Labrador CMS