Kultur-og likestillingsminister AnetteTrettebergstuen avduker Oslo Byes Vel blått skilt for Kim Friele i Haakon Tveters vei 12 på Skøyenåsen sammen med generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther.

Kim Frieles blå skilt avduket av Anette Trettebergstuen utenfor blokka på Skøyenåsen

— Takket være Kim kan homofile og lesbiske gå på gata med ryggen rak og hodet heva, sa likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da hun avduket Oslo Bys Vel blå skilt for Kim Friele utenfor blokka på Skøyenåsen.

Publisert

På blokka like ved det litt uunselige, lille kjøpesenteret på Skøyenåsen er det nå kommet opp et blått skilt. Avduket på kvinnedagen 8. mars 2022.

I 11 år bodde Kim Friele i blokka, som nå blir et historisk sted for kampen hun førte for homofiles rettigheter.

— Dro ut i gatene da andre trakk for gardinen

Mens homofili fortsatt var kriminalisert i Norge var det i blokka på Skøyenåsen, hjemme i leiligheten hos Friele, Forbundet av 1948 møttes i skjul.

— Kim tok det ingen snakket om ut i offentligheten. Hun dro ut i gatene da andre trakk for gardinene, hun skrev i avisspaltene og hun endret den nasjonale bevisstheten, sa likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ved avduking av det blå skiltet.

Oslo 20220308. Kultur-og likestillingsminister AnetteTrettebergstuen avduket Oslo Byes Vel blått skilt for Kim Friele i Haakon Tveters vei 12 i Oslo. Dette er ett av i alt 12 skilt til fortjenstfulle kvinner som får blå skilt på bygningsfasader omkring i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I 1993 var Kim Friele og Wenche Lowzow blant de seks første parene, som etter lovendring, inngikk partnerskap i Oslo rådhus. Igjen sto de i fronten for likestilling.

Friele sovnet stille inn om kvelden mandag 22. november i fjor, 86 år gammel. Dagen etter hennes bortgan kom nyheten om at hun skulle hedres med gravferd på statens bekostning, for sin livslange innsats for homofiles rettigheter.

— Hun endret landet for alltid

En knapp uke senere minnet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) de fremmøtte i Domkirken om Frieles mot og for hvordan hun banet vei for andre homofile da hun sto fram åpent på 1960-tallet. Hun talte for de tusen tause og synliggjorde de usynlige, sa han.

— Og med en kraft så sterk endret hun landet vårt for alltid. Norge ble et bedre, friere og mer mangfoldig land å leve i, sa Støre.

Friele døde knappe to måneder før årsskiftet til 2022, et år som er Skeivt kulturår. Men i dag ble hun hedret med blått skilt fra Oslo Bys Vel.

12 kvinner fikk avduket skilt

11 andre kvinner er også blitt hedret med blått skilt på Kvinnedagen 8. mars 2022.

I januar gikk Oslo Bys Vel ut og ba folk melde inn forslag til 12 fortjenstfulle kvinner som burde hedres. Responsen var overveldende - 222 navn ble foreslått.

Men til slutt kom Oslo Bys Vel frem til 12 navn. Du kan lese korte biografier om alle de 12 på Oslo Bys Vel nettside ved å klikke HER:

 • Henriette Bie Lorentzen
 • Nanna Broch
 • Kim Friele
 • Hulda Garborg
 • Nora Gulbrandsen
 • Elisabet Helsing
 • Alfhild Hovdan
 • Fernanda Nissen
 • Anne Grete Preus
 • Thekla Resvoll
 • Elise Sem
 • Bjørg Vik
Powered by Labrador CMS