Kartet viser de omtalte stedene i Oslo-sangene som har blitt avspilt.

Oslo-sangene fører til kartnåler på Oslo-kartet. Nå skal den 400. nålen plasseres

– Det er så mye kjærlighet og historie forbundet med sangene om Oslo.

Publisert

I februar 2017 begynte Oslo-borgeren Øystein Aurlienen Wikipedia-side om sanger som omhandler Oslo. Målet kan sies å ha vært ganske så ambisiøst: Oslo skulle ikke bare opp og frem på Wikipedias oversikt over byer med «sanger om», men også gjerne blande seg inn i tetsjiktet.

Med tiden ble stadig flere låter lagt til, og etter hvert har det også kommet til en åpen Spotify-profil der alle som ønsker kan bidra. Kriteriene er at sangene må handle om Oslo eller et bestemt og kjent sted i Oslo.

Mye kjærlighet og historie

Kristina Ekelund, programleder i NRK Stor-Oslo på NRK P1, forteller at de lot seg inspirere av Aurlien. Initiativet banet vei for å inkludere sangene i deres ettermiddagssendinger, som finner sted hver dag mellom klokken to og fem.

– Det er så mye kjærlighet og historie forbundet med sangene om Oslo, sier Ekelund.

De to programlederne i NRK Stor-Oslo, Kristina Ekelund og Andreas Augdahl.

I studioet til radioprogrammet har det blitt hengt opp et Oslo-kart, og hver gang et bestemt sted blir omtalt, fester enten Ekelund eller medprogramleder Andreas Augdahl en kartnål på det konkrete stedet.

Ved hjelp av innsendte forslag fra lyttere, i tillegg til å ringe den respektive artisten eller andre som har kjennskap til vedkommende dersom det hersker tvil rundt hva som omfattes av teksten, kan det bli festet opptil ti kartnåler i løpet av en sending, forteller Ekelund.

– Det gjør at vi kan se hvilke steder artistene blir inspirert av. Trond Ingebretsen, kanskje den med flest Oslo-låter, gjenkjente en stein en gang. Det er veldig fascinerende å oppleve at artistene vet hvor stedene er, hvordan de tenker og hva de har tenkt, legger hun til.

Mest i sentrum

Prosjektet med å feste kartnåler startet i februar i fjor. Ekelund legger ikke skjul på at det til tider kan være utfordrende. Det foretrukne er artister og sanger som er svært tydelige, eksemplifisert med Lillebjørn Nilsen.

I løpet av denne uken kommer Ekelund og Augdahl til å feste den 400. kartnålen. Utgangspunktet er den nevnte Spotify-lista, der programlederne går alfabetisk til verks.

– Flesteparten av nålene befinner seg i sentrum og Oslo indre øst. Jeg vet ikke hvor mange kartnåler som er plassert i Karl Johans gate. Det er veldig gøy å se på kartet, avslutter Ekelund.

Powered by Labrador CMS