Fredrik Raddum og Linda S Olsen i Norsk Billedhoggerforening smiler fornøyd ved åpningen av Villa Furulund på Carl Berner. Foto: Olga Andresen

Billedhoggerforeningen åpner huset for publikum og slipper kunsten løs på folket

� Kunsten blir tilgjengelig for almenheten. Dette er en politisk handling, sier styreleder Ebba Moi i Billedhoggerforeningen.

Publisert

Norsk billedhoggerforening åpner sitt hjem, Villa Furulund i Hekkveien ved Carl Berners Plass for publikum. Villa Furulund blir nytt nasjonalt senter for tredimensjonal kunst, eller skulptur, som det ble kalt tidligere.

Den litt tilbaketrukne og fredelige villaen har en felles historie med Norsk Billedhoggerforening fra 1967.

I to år har Norsk Billedhoggerforening arbeidet med villaen, som nå inneholder tre visningsrom for tredimensjonal kunst i tillegg til kontor, møterom, hybel til utleie og studioleilighet.

Daglig leder i Billedhoggerforeningen, Erik Steen, redegjorde i sin tale for bakgrunnen for at nettopp Ville Furulund var kommet i foreningens eie. Mot at de holdt huset ved like fikk billedhoggerne på 1960-tallet leie det av kommunen. Steen takket så håndverkerne som hadde utført restaureringen, og arkitekt Morten Finnby.

— I arbeidets gang har vi funnet, og fjernet alle de soppene som kan finnes i et murhus. Vi er veldig takknemlige for at Oslo kommune ga grønt lys for at vi kunne fullføre oppussingen, selv om det ble et mye mer omfattende arbeid enn først tenkt, sa Steen.

Styrelederi Norsk billedhoggerforening, Ebba Moi, sa at å åpne huset for publikum var viktig og riktig kulturpolitikk.

Vil gjøre kunsten mer tilgjengelig

— Dette vil gjøre kunsten tilgjengelig for almenheten og gi kunsten en tydeligere plass i samfunnet. Dette er en politisk handling, sa Moi, og oppfordret alle til å ta huset i bruk.

Når så byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), hadde snakket om hvor viktig kunsten er for alle i byen, og fristet med å fortelle litt om hva åpningsutstillingen "Hjelp vi flytter!" gikk ut på, ble alle de godt over 100 frammøtte ønsket velkommen inn til det byråden kalte en "borrelåsbasert utstilling".

Kunst som oppfordrer til kreativitet

Aurora Sander består av kunstnerduoen Ellinor Aurora Aasgaard og Bror Sander BergStørseth. Det er de som har laget åpningsutstillingen "Hjelp vi flytter!"på Villa Furulund. Utstillingen er som et utpakningsprosjekt, hvor publikum selv går inn i kunstverket. Borrelås er viktig når ting blir satt opp, eller flyttet på av publikum.

— "Hjelp vi flytter!" vil bli stående i seks uker. Vi håper mange barn, og også skoleklasser, kan få glede av den. At foreningen nå flytter inn i nyrenoverte lokaler har vært utgangspunktet vårt for installasjonene, fortalte Bror Sander Berg Størseth.

Hver kveld, etter stengetid går kunstnerne og setter utstillingen tilbake til utgangspunktet. Så er det på`n igjen ett døgn senere. Slik vil det være så lenge utstillingen varer.

Sveitservilla i mur

— Vi ble ferdige akkurat i tide. Det finnes ikke mange sveitservillaer bygget i mur. Dette har vært en spesiell jobb, og vi har samarbeidet med tømrer Tobias Steindal i Sør Restaurering, forteller murermester Nils Kristian Høien Nielsen.

Steindal er daglig leder i Sør restaurering og mener det var en helt riktig avgjørelse av kommunen å restaurer så grundig som det nå er gjort. Steindal startet på sitt arbeid i april 2017.

Åpent også for barnevogner og rullestoler

— Nå, etter nesten to år kan vi endelig ønske folk velkommen inn, sa en blid, men opptatt kurator Silja Leifsdottir i Billedhoggerforeningen.

— Huset holder åpent hver dag, unntatt mandager. Vi har fått universell utforming, så nå er det lett å komme på besøk til oss, enten det er med rullestol eller barnevogn, forteller Leifsdottir.

Under oppussingen kom det for dagen noen gjenglemte eller forlatte skulpturer. Disse har nå også fått utstillingsplass.

Tor med hammeren beæret også åpningsfesten med et besøk. Han stilte med lyn og torden og en kort, men særdeles sterk regnskur.

— Neida, alle som var i hagen løp inn, og vi så at det var plass til 350 til 400 mennesker inne i huset, svarte Leifsdottir på spørsmålet om uværet hadde ødelagt festen

Denne sveitservillaen i Hekkveien på Carl Berner blir det nye nasjonale senteret for tredimensjonal kunst. Foto: Anders Høilund
Tømrer Tobias Steindal fra Sør restaurering fikk sammen med øvrige håndverkere fortjent skryt av Billedhoggerforeningen for arbeidet som har blitt gjort på Villa Furulund. Foto: Olga Andresen
Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen erklærte utstillingen og Villa Furulund for åpnet. Foto: Olga Andresen
Ellinor Aurora Aasgaard er den ene halvdelen av kunstnerduoen Aurora Sander som er bak åpningsutstillingen "Hjelp vi flytter!" Foto: Olga Andresen
Bror Sander Berg Størseth er den andre halvdelen av Aurora Sader. Foto: Olga Andresen
Det er meningen at publikum skal pynte litt på installasjonene i utstillingen Hjelp vi Flytter! Foto: Anders Høilund
En for dagen hektisk opptatt kurator Silja Leifsdottir i Billedhoggerforeningen med bøkene som ble gitt ut for å hedre håndverkerne. Foto: Olga Andresen
Powered by Labrador CMS