Etter angrepene 22. juli 2011 ble blomstene og lysene ved Oslo domkirke et symbol på det norske folkets sorgreaksjon.

Dempet markering av 22. juli-angrepet

I dag er det ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya. På grunn av korona blir det en dempet markering av angrepet som tok 77 liv.

Publisert

I stedet for samlinger på Utøya og foran regjeringskvartalet, som fortsatt ligger som et åpent sår i Oslo sentrum, blir det en klemmefri markering på internett med taler, kransenedleggelser og musikkinnslag. Markeringen sendes også direkte av NRK.

— Det på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, forklarte leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB i helgen.

Taler og sang

Markeringen starter klokka 10 foran regjeringskvartalet, med taler av både Røyneland og statsminister Erna Solberg.

Flagget på halv stang foran et ødelagt regjeringskvartal 22. juli 2011. I dag blir navnene på alle de 77 drepte lest opp.

Senere på dagen vil det bli holdt markering på Utøya, med taler fra AUF-leder Ina Libak og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her ble 69 mennesker, de fleste unge AUF-ere, drept den mørke julidagen i 2011. AUF tok Utøya tilbake i 2015, men på grunn av korona er årets sommerleir avlyst.

Artisten Frida Ånnevik vil i år stå for de musikalske bidragene på begge markeringene, som også vil inneholde kransenedleggelse og opplesning av navnene til de 77 personene som ble drept 22. juli.

Det blir også arrangert lokale markeringer flere steder rundt om i landet.

Stor oppmerksomhet

Det største terrorangrepet på norsk jord noensinne blir fortsatt viet stor oppmerksomhet. De to siste årene er det blant annet laget to filmer og en norsk TV-serie om angrepet.

AUF har bygget et demokratisenter på Utøya, og arrangerer igjen sommerleir.

Erik Poppes film «Utøya» fra 2018 fikk hederlig omtale på filmfestivalen i Berlin, mens filmen «22 July» av Paul Greengrass fra samme år gir, ifølge kritikerne, et troverdig portrett av gjerningsmannen Anders Behring Breivik, som i 2017 skiftet navn til Fjotolf Hansen.

I år kom TV-serien «22. juli» som regissørparet Sara Johnsen og Pål Sletaune står bak. Den forteller historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge. Under prisutdelingen Gullruten i juni ble serien kåret til årets beste dramaserie.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS