Black Box Teater på Grünerløkka i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Oslo politidistrikt henlegger saken mot Black Box Teater

Politiet har besluttet at saken mot Black Box Teater henlegges fordi intet straffbart forhold er bevist. – Det bør aldri skje igjen.

Publisert

Oslo politidistrikt har i samråd med Oslo statsadvokatembeter gjort en ny vurdering av saken mot Black Box Teater og kunstnerne bak stykket. Politiet har besluttet å respektere Oslo tingretts kjennelse av 13. mars, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding.

Dette innebærer at anken til lagmannsretten trekkes. Beslutningen vil formaliseres mandag morgen.

– Jeg er glad på vegne av Norge, for kunstnerne av «Ways of Seeing», Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, og for Black Box teater. Dette er gode nyheter, sier Sibué-Birkeland til VG.

– Dette viser hvor skjør ytringsfriheten er, og at vi må beskytte den hver dag. Den kan ødelegges enkelt, og den er ikke nøytral. Dette var et tydelig angrep på ytringsfriheten. Det bør aldri skje igjen.

Trekker anken

Teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland i Black Box-teateret og kunstnerne bak teaterforestillingen «Ways of Seeing» ble onsdag siktet for å ha krenket privatlivets fred etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen anmeldte dem i desember.

I tillegg til siktelsen ba politiet om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teatersjefen og kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis. Dette ble avvist av tingretten, som i sin kjennelse stilte spørsmål ved om grunnlaget for siktelsen dreier seg om straffbare forhold.

Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten, som etter planen skulle behandle begjæringen etter helgen. Denne anken er nå trukket.

Feil fokus fra politiet

Bertheussens advokat, John Christian Elden, skriver i en SMS til NTB at de er informert om henleggelsen gjennom mediene.

Han sier henleggelsen ikke er overraskende.

– Det er ikke veldig overraskende at de henlegger en siktelse de selv har tatt ut mot selve teaterstykket. Det hadde vært bedre om politiet fokuserte på kjernen i anmeldelsen om hensynsløs atferd og fredskrenkelse ved innhentingen og filming mot soverom på privat eiendom, skriver Elden.

Bertheussen nekter

Bakgrunnen for anmeldelsen er at det i teaterforestillingen brukes bilder av Wara og Bertheussens bolig, uten samtykke fra samboerparet.

Forestillingen ble satt opp i november, og i kjølvannet av dette skjedde en rekke ildspåsettelser og truende hendelser ved Wara og Bertheussens bolig.

Anmeldelsen ble henlagt, men Bertheussen klagde på henleggelsen til statsadvokaten, ifølge Dagsavisen.

Torsdag ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp en straffbar handling etter en brann i parets bil i mars. Hun nekter straffskyld.

Angrep på kunstnerisk frihet

En rekke personer har kritisert politiets siktelse. Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening sa søndag til NTB at siktelsen er et av de mest alvorlige inngrepene i kunstneres frihet noensinne i Norge.

Nordnorsk forfatterlag reagerte med «sterk uro» på siktelsen. Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, har uttalt at siktelsen er et direkte angrep på ytringsfriheten, ifølge NRK.

Powered by Labrador CMS