Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
80 år siden deportasjonen av norske jøder: Nå fredes deportasjonsmonumentet på Akershuskaia
Monumentet «Et sted for erindring» på Akerhuskaia er fredet av Riksantikvaren. Fredningen skjer i forbindelse med 80-årsmarkeringen av jødedeportasjonen.
Lørdag 26. november er det er det 80 år siden DS Donau satte kursen mot Tyskland med 529 norske jøder om bord. Til sammen ble 773 jøder sendt fra Norge til tilintetgjørelse i løpet av andre verdenskrig. Bare 34 av dem overlevde holocaust.
Minnesmerket ved Akershuskaia ble satt opp i 2000 og består av åtte ordinære spisestuestoler i stål. De er plassert både samlet og hver for seg, og representerer både familier, par og de som var alene. Stolene ligner alminnelige pinnestoler som var vanlige i norske hjem på 1940- tallet, men de mangler seter.
Godt oppmøte
Riksantikvarens fredning av deportasjonsmonumentet blir gjort i samarbeid med Det mosaiske trossamfunn, Jødisk museum, Oslo kommune og den statlige etaten Kunst i offentlige (KORO), og er et ledd i Riksantikvarens satsing på jødiske kulturminner.
På selve fredningsmarkeringen torsdag stilte både statssekretær Alexander Øren Heen fra Klima- og miljødepartementet, riksantikvar Hanna Geiran, Oslos ordfører Marianne Borgen, forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn og direktør Sigurd Sandmo fra KORO.
Av respekt for sabbaten på lørdag ble fredningsmarkeringen gjennomført torsdag, sammen med den øvrige markeringen. Senere torsdag ettermiddag finner det også sted en markering i Oslo rådhus bestående av kulturelle innslag, taler og en panelsamtale.