Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Klokken er litt over åtte en tirsdags morgen. Langs Strømsveien på Vålerenga er barn og unge på vei til Vålerenga og Jordal skoler. I krysset Strømsveien og Ingeborgs gate står bekymrede foreldre privat skolepatrulje. De stopper busser, biler og syklister for at barna trygt skal kunne krysse veien.
– I går opplevde vi at en syklist, som ikke ville stoppe for skolepatruljen, kjørte opp på fortauet og holdt på å kollidere med en gutt. Det er bare snakk om tid før det skjer en alvorlig ulykke her, forteller Camilla Rønes i Aksjon Strømsveien til VårtOslo.
Helt siden hennes egen 5-årige sønn ble påkjørt i krysset i fjor høst, har Rønes og engasjerte medforeldre jobbet for å få på plass trafikksikringstiltak i Strømsveien. I våres lovet bymiljøetaten at disse tiltakene skulle være på plass innen skolestart. Slik har det ikke blitt.
— Det er frustrerende at de lovede tiltakene ikke er på plass. Det er enda mer frustrerende at vi ikke får noen svar fra kommunen når vi forsøker å finne ut hva som skjer i gata vår, sier Rønes.
I løpet av vinteren og våren har det kommet flere tiltak på plass for å forsøke å begrense hastigheten til trafikken gjennom den ærverdige bebyggelsen på Vålerenga. Både en innsnevring i Strømsveien og fartsskilt malt i veibanen var ment å hjelpe.
— Slik vi ser det, har disse tiltakene ikke fungert i det hele tatt. Trafikkbildet har ikke blitt noe bedre i Strømsveien, mener aksjonist og forelder Ingvild Smørvik.
Tregheten med å få på plass nye tiltak for å bedre sikkerheten til de myke trafikantene, gjør at aksjonsgruppa nå frykter at det kun er snakk om tid før det vil skje en alvorlig ulykke.
— Daglig ser vi farlige situasjoner. Enten det er hasardiøse forbikjøringer av busser, syklister som ikke stopper for fotgjengere eller råkjøring av både to- og firehjulinger.
Foreldrene bak Aksjon Strømsveien frykter en ulykke. Derfor har de valgt å bruke av sin egen tid for å stå skolepatrulje om morgenen de to første ukene av skoleåret.
— Vi gjør den jobben kommunen skulle ha gjort. Det skal lite til før det skjer en alvorlig ulykke her. Spesielt er jeg redd for at de aller yngste elevene, som ferdes her, kan bli involvert. De har ikke den samme oppfattelsen eller forståelse av hvordan å bevege seg i trafikken, som de litt eldre barna, sier Rønes.
Da VårtOslo besøker foreldrenes frivillige skolepatrulje tirsdag morgen, kan damene på patrulje fortelle om en stor økning i uvettig sykling nedover Strømsveien.
— Vi så en stor økning i antallet syklister i våres, og denne økningen har det bare blitt mer av. Mange av syklistene utgjør en trafikkfare, med uvettige forbikjøringer. Dessuten er de svært lite flinke til å stoppe for rødt lys, forteller morgenens skolepatrulje.
Nedenfor kan du se en video av hvordan en vanlig dag i Strømsveien kan fortone seg Video: Aksjon Strømsveien
Det er ikke bare trafikkatferden hos syklistene foreldrene reagerer på. Heller ikke evnen til å forstå hvilken fare de faktisk utgjør for barn og unge ser ut til å være på plass hos mange av de lycra-kledde, på etappen aksjonistene har begynt å kalle "tour de finance".
— Det er ikke sjelden syklistene gir oss stygge blikk eller prøver å unngå å stoppe når vi stiller oss i gangfeltet for å stoppe trafikken, slik at barna kan komme seg trygt over veien. Det er tydelig at mange av syklistene har mye å lære når det gjelder hvordan å opptre i trafikken, mener Camilla Rønes.
Bymiljøetaten beklager de at de lovede tiltakene ikke har kommet på plass til lovet tid.
— Bymiljøetaten hadde som mål å få tiltakene på plass til skolestart. Det var en ambisiøs fremdrift vi satte, blant annet fordi det ville vært fordelaktig å gjennomføre arbeidene i ferien da det var redusert busstrafikk. Forsinkelsen skyldes først og fremst at det tar lenger tid å få byggetillatelse enn det vi hadde forventet. Vi håper å få byggetillatelse snart, slik at vi kan komme i gang med tiltakene, sier divisjonsdirektør i mobilitetsdivisjonen, Rune Gjøs, til VårtOslo.
Når det gjelder aksjonistenes ønske om å få en sterkere regulering av hvem som kan kjøre gjennom bussbommen på Galgeberg, og dermed også få en reduksjon av trafikken i Strømsveien, er bymiljøetaten fortsatt usikre.
— Vi vil avvente skiltregulering ved bommen for å se virkningen av de fysiske tiltakene vi skal gjennomføre. Hvis det ikke blir en bedring av trafikkforholdene, vil bymiljøetaten vurdere å gjennomføre ytterligere tiltak, herunder skilting ved bommen, understreker Gjøs.