Treentusiast Henning Svendsen setter fortøyningspåler i elva. Foto: Anders Høilund

Denne påsken slo Akerselva trebåtforening ned påler og etablerte de første båtplassene for tresnekker i elva

Publisert

Akerselva trebåtforening håper å kunne gjenskape en levende trebåtkultur i Akerselva. Tidligere, helt fram til 1964, var det 300 båtplasser her.

Lørdag før påske startet Akerselva trebåtforening arbeidet med å få tresnekkene på plass langs østbredden av Akerselva ved Vaterland.

— Vakre trebåter i elva er en berikelse for byen og for Vaterland. Vi har søkt om og fått fast plass til cirka tre båter i løpet av sommeren. Vi kan se for oss en gradvis utvidelse, om dette blir vellykket, sier Ilker Dursund, fra trebåtforeningen.

Småbåter på Akerselva, i mai 1951. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Tidligere, helt fram til 1964, var det 300 båtplasser i elva.

En trebåt krever en dedikert eier

— Vi håper å kunne skape et miljø for trebåter her. En trebåt krever en dedikert eier, og jeg håper også at vi med tiden kan få et sted hvor folk kan lære seg å bygge og stelle med båtene sine, sier Dursund, som er utdannet møbelsnekker og har et kjærlig forhold til tre som materiale.

Trebåtforeningen ønsker ikke å komme i konflikt med andre brukere av elva og setter som krav at medlemmenes båter ikke skal behandles med bunnstoff som inneholder kobber eller andre biocider.

Den første trebåten kom på plass før påske. Akerselva trebåtforenings Ilker Dursund rydder opp skrot fra elva. Foto: Anders Høilund

Ønsker å pendle til Gressholmen

En av dem som ønsker å ha båtplass ved Vaterland, er en av de nye krovertene til Gressholmen kro, Anne Marte Archer.

— Da vil jeg kunne pendle fra midt i byen til jobben på Gressholmen i båt, sier Archer.

Akerselva trebåtforening håper å kunne bidra til å gjenskape en levende trebåtkultur i Akerselva i form av en museumshavn. Trebåtforeningen samarbeider med Kystlaget viken, som holder til på Maritimt museum på Bygdøy, hvor de bygger og restaurerer tradisjonelle norske trebåter.

Hroar Hesselberg fjerner måkeskitt, både den som var på bakken, og den som Anne Marte Archer fikk i hodet. Foto: Anders Høilund

— Vi har blitt godt mottatt når vi har lagt fram planene våre. Bymiljøetaten ønsket etter vårt første møte en mer detaljert plan. Den har vi nå lagt frem. Jeg tror stedet her og miljøet rundt vil ha godt av vår aktivitet i elva. Det er selvfølgelig noen som er skeptiske til å ha en båt liggende her, men vi håper og tror på det gode i menneskene, og det er ikke lett å utøve hærverk på en trebåt, sier Dursund.

Ikke gjerder med hengelås

— Det er folk som har fryktet at dette skal bli en privat båtforening med inngjerdete områder, men det skal det definitivt ikke bli, slår Dursund fast.

I hele helga før påske var foreningens medlemmer i gang med å rydde både på land og i elva. Det er ikke mange steder du risikerer å grunnstøte på en handlevogn, men her er det mulig. Derfor bar det ut i elva med vadebukser for å rydde opp skrot fra elva.

Powered by Labrador CMS