Magnus Sjøeng
Vålerenga og keeper Magnus Sjøeng må spille i OBOS-ligaen neste år.

Vålerenga: Nedrykk etter totalkollaps og straffedrama

Vålerenga må spille i OBOS-ligaen neste år, etter å ha rotet bort en tomåls-ledelse hjemme mot Kristiansund søndag.

Etter å ha vunnet bortemøtet i Kristiansund på onsdag med to mål, skulle søndagens siste kvalikkamp for Vålerenga-gutta på hjemmebane i utgangspunktet være en enkel affære.

Etter en kamp hvor hjemmelaget, med en kollaps de siste 15 minuttene av ordinær tid, rotet bort en trygg ledelse fra turen til Kristiansund i midtuka, ble nedrykk dermed en konsekvens etter en straffesparkkonkurranse som gjestene vant 5-4.

Skuffende start fra de kongeblå

I tråd med hva som nå er blitt vanlig kotyme på Intility arena startet kampen med bluss og sang fra Klanen bak Kristiansund-målet.

Ute på kunstgresset startet hjemmelaget direkte med et fyrverkeri av et farlig innlegg fra høyreback Christian Borchgrevink. Ballen ble til gjestenes store glede klarert av en forsvarer til en corner det ikke ble noe ut av for hjemmelaget.

Eter et visst overtak til gutta i kongeblått de første minuttene av kampen, kom gjestene sakte men sikkert mer inn i kampen. Dette uten at verken de eller gutta fra østkanten klarte å skape de store sjansene i løpet av kampens første tjue minutter.

Andrej Ilic
Vålerenga skapte lite hjemme på Intility søndag. Her er det Andrej Ilic som prøver seg.

De resterende minuttene av omgangen ble heller ingen festforestilling fra hjemmelaget, som offensivt bare var en skygge av seg selv fra onsdagens oppgjør på Nordmøre. Gjestene var kanskje det laget som så giftigst ut foran mål, men Vålerenga-keeper Magnus Sjøeng ble likevel ikke satt på de store prøvene.

Med omgangen på full fart mot pause skulle Andrej Ilic få en stor sjanse, men skuddet fra en spiss under hardt press fra en forsvarer endte dessverre over mål.

Dermed kunne begge lag gå til pause etter en skuffende første omgang.

Superscoring ga hjemmenerver

Med en svak forestilling gjennom de første 45 minuttene, var håpet at kampen, og først og fremst hjemmelaget, skulle ta seg opp i løpet av årets siste fotballomgang på Oslo øst.

Den store forbedringen i spillet fra Geir Bakkes utvalgte lot derimot vente på seg, og det var et gjestelag på jakt etter et opprykk, som startet den andre omgangen best uten å virkelig true Vålerenga-målet.

Etter noen rustne åpningsminutter skulle østkantens stolthet begynne å ligne litt mer på den utgaven de framstod på under onsdagens borteseier. Mer trykk i det offensive spillet og full kontroll bakover begynte endelig å framstå som en god oppskrift for å unngå det fryktede nedrykket.

Vålerenga-keeper Magnus Sjøeng kunne ikke redde Kristiansunds utlikningsmål etter egen feil før målet.

Da omgangen var vel halvspilt skulle så Vålerenga og midtstopper Aaron Kiil Olsen få kampens til da største mulighet, men skuddet fra den tidligere KFUM-spilleren strøk utenfor stolpen.

Så, med kvarteret igjen skulle nervene snike seg inn hos Vålerenga og fansen da gjestenes Mikkel Rakneberg dundret inn kampens første mål fra vel 16 meter. Det skuddet var helt ustoppelig for Vålerenga-keeper Sjøeng, og ga nordmøringene en mulighet til å komme tilbake i kampen igjen.

Og seks minutter senere skal katastrofen igjen inntreffe. Vålerenga-keeperen gjorde et dårlig forsøk på å bokse vekk et innlegg i egen sekstenmeter, og da kunne gjestenes Marius Broholm bare sette ballen i nærmest åpent mål.

Med den scoringen forlenges pinselen for Klanen og andre hjemmesupportere da kampen går til ekstraomganger.

Tredve minutters pinsel

Den kongeblå kollapsen de siste femten minuttene sørget for at det ble ekstraomganger på kjølige Intility, og der startet hjemmelaget best uten å nok en gang klare å skape de store sjansene.

Det be et skikkelig slagsmål lagene i mellom i den første ekstraomgangen.

Etter ti minutter av den første ekstraomgangen fikk Henrik Bjørdal et godt treff fra vel 18 meter, men Kristiansund-keeper Serigne Mor Mbaye var raskt nede og reddet skuddet fra midtbanemotoren.

Til tross for et vedvarende Vålerenga-press mot gjestens mål i ekstratiden, klarte ikke Geir Bakkes gutter å få ballen i mål. Dermed gikk avgjørelsen om nedrykk eller opprykk til straffesparkkonkurranse.

Den vant nordmøringene 5-4, og dermed må Vålerenga ta den tunge turen ned i OBOS-ligaen neste sesong.

Vålerenga - Kristiansund =  0 - 2  (0-0)