17. mai i Oslo.
I år er det 121 skoler som deltar i barnetoget. Da er det ekstra stas å få gå helt foran.

Disse skolene får gå først i årets barnetog: – En stor ære

– Jeg blir varm i hjertet når jeg tenker på hva disse skolene har betydd for så mange årganger med osloborgere, sier 17.mai-komiteens leder Bjørn Revil (FrP).

Publisert

Rekkefølgen i Oslos barnetog på nasjonaldagen har alltid vært betydningsfull, og det er en stor ære for skolene å være blant de første i barnetoget.

I år er det Hovseter skole, Østmarka skole og Sedsvoll skole som får æren av å gå først, da disse skolene markerer jubileum. Hovseter markerer 50 år, mens Østmarka og Sedsvoll fyller 100 år.

17. mai-komiteens leder Bjørn Revil.
Bjørn Revil er leder for 17.mai-komiteen.

– Vi er kjempestolte av jubilantene våre. Det er stor stas at Hovseter, Østmarka og Sedsvoll markerer sine jubileer i teten av barnetoget. Jeg blir varm i hjertet når jeg tenker på hva disse skolene har betydd for så mange årganger med osloborgere, sier 17.mai-komiteens leder Bjørn Revil (FrP) i en pressemelding fra komiteen.

– Et stort høydepunkt

Det er 17.mai-komiteen som beslutter rekkefølgen, og Hovseter skole får gå helt først. Evelyn Angell Veglo, som snart går av med pensjon etter 17 år som rektor for Hovseter, gleder seg.

– Vi er stolte av Hovseter skole og nærområdet vårt, og det er en stor ære at vi får gå først, etter vår tradisjonelle 17. mai-frokost. Det er et begivenhetsrikt jubileumsår som passer med visjonen vår om «En skole i bevegelse». Barnetoget blir et høydepunkt før sommeren, og til høsten flytter vi inn i en nyrehabilitert skole, som skal skinne som en diamant for elevene våre, sier Veglo i pressemeldingen.

Årets barnetog starter kl. 10 på Festningsplassen. Derfra går toget opp Karl Johans gate forbi Stortinget og Slottet, og toget avsluttes på Rådhusplassen rundt 13.30. 

121 skoler går i årets tog.

– Vår best bevarte hemmelighet

For 17. mai-komiteens del er det planlagt en storslått feiring av nasjonaldagen. Dagen starter kl. 08.00 med bekransning av gravsteder og statuer. Mange osloborgere starter dagen på Vår Frelsers Gravlund, hvor utvalgte samfunnsrøster taler ved gravstedene til blant annet Henrik Wergeland, Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Anna Rogstad.

17. mai-komiteen i Oslo.
17. mai-komiteen i Oslo.

– Bekransningene våre er godt besøkte, men jeg har likevel en følelse av at de for mange er den best bevarte hemmeligheten til feiringen i Oslo. I år jobber vi i komiteen for å gi dem litt ekstra oppmerksomhet. Vi tror mange flere vil sette pris på å starte 17. mai med berikende taler om Norgeshistoriens viktigste skikkelser, sier Revil.

– Kan ikke ta friheten for gitt

Etter bekransninger og barnetog avsluttes kommunens offisielle program for nasjonaldagen med 17. mai-komiteens festkonsert på Karpedammen Scene ved Akershus Festning. Arrangementet er gratis for alle, og gjennomføres uansett vær. Unge talenter og etablerte artister utgjør programmet for konserten, som røpes litt nærmere 17. mai.

17. mai-komiteens leder mener feiringen føles særlig viktig i en urolig verden.

– Nasjonaldagen er og skal være en stor og inkluderende folkefest fylt med glede, men i disse tider er nasjonaldagen vår også en naturlig anledning til å tenke over innsatsen som er lagt ned for at vi bor i et fritt og demokratisk land. De siste årene har vi dessverre fått kraftige påminnelser om at vi ikke kan ta det for gitt, sier Revil.



Powered by Labrador CMS