Diise gamle bygningene skal etter planen være erstattet med nye Ruseløkka skole om to år. Men store forsinkelser politisk behandling, riving og planlegging fører til at ingen nå kan si når skolen står klar. Foto: Anine Ung

Foreldre ved Ruseløkka usikre på skoleplaner. Søker ungene vekk til andre skoler

� Nå må vi få svar på når nye Ruseløkka skole står ferdig, sier leder av Frogner bydelsutvalg, Jens Jørgen Lie (H). Foreldre søker ungene sine bort fra Ruseløkka fordi det er så stor usikkerhet knyttet til når den nye skolen står ferdig.

Publisert

Byggingen av nye Ruseløkka skole har støtt på store problemer. Protester fra naboer og innsigelser fra plan- og bygningsetaten, har gjort at rivingen har blitt svært forsinket. Midt i april i år startet Undervisningsbygg å rive skolen innvendig, til tross for at det ikke er gitt noen byggetillatelse for den nye skolen. Opprinnelig skulle den nye skolen stå ferdig om to år. Men nå er det ingen som kan svare på når nye Ruseløkka skole kan innvies.

Foreldre søker ungene bort fra Ruseløkka

I dag busses 1.-7. klassingene ved Ruseløkka til Vollebekk skole i Groruddalen. Ved skolestart i 2020 må Ruseløkka-ungene finne seg andre lokaler om ikke den nye skolen står ferdig. Da vil ikke Vollebekk ha plass til andre enn sine egne elever.

� Jeg er svært bekymret for ungene ved Ruseløkka. Nå må vi snart få skikkelig svar, sier bydelsutvalgsleder Jens Jørgen Lie (H). Foto: Oslo Høyre

— Jeg er svært bekymret for hva som vil skje med disse barna. Nå må vi snart få et svar fra utdanningseteten på hva som skjer om den nye skolen ikke vil stå ferdig som planlagt, sier leder for bydelsutvalget i bydel Frogner, Jens Jørgen Lie (H) til VårtOslo.

Usikkerheten rundt framdriften for den nye skolen og når den kan stå ferdig fører til at flere foreldre nå søker sine skolestartere til andre skoler enn Ruseløkka. Et notat fra leder av driftsstyret ved skolen, Bård Standal, VårtOslo har fått tilgang, til viser at et flere foreldre nå søker plass til sine skolestartere ved andre skoler. Foreldrene søker istedet plass for sine håpefulle på Majorstua, Marienlyst og Skøyen skoler. Majorstua og Marienlyst sliter allerede i dag med overfulle klasser og kapasitetsmangel.

Kunnskapsbyråd Thorkildsen viser til eierskapsbyråd Lund

— Når det gjelder inntak til andre skoler, så gjelder vanlige regler om nærskoleprinsippet. Da tilsier reglene at vi ikke kan prioritere skolebyttesøkere foran andre elever som bor innen den aktuelle skolens inntaksområde, skriver byrådssekretær Tarjei Helland (SV) i en epost til VårtOslo.

Helland er byrådssekretær for kunnskapbyråd Inga Marthe Thorkildsen (SV), og skriver videre i eposten at byråden forstår foreldrenes usikkerhet. Men at det er det kommunale foretaket Undervisningsbygg som skal bygge skolen.

Kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier hun har forståelse for at foreldre og barn ved Ruseløkka føler usikkerhet. Foto: Flickr

— Vi vet at de gjør det de kan for å få på plass skolen så raskt som mulig. Utover det henviser jeg til byrådsavdeling for næring og eierskap, skriver Helland på vegne av byråd Thorkildsen.

— Nå er det på tide å få et skikkelig svar

Det er blitt så mye usikkerhet rundt fedigstillelse av nye Ruseløkka at en byråd henviser VårtOslo til en annen byråd når spørsmål stilles. Selve rivingen og byggingen har vært preget av mye politisk prestisje, og det var et meget motvillig Høyre som til slutt stemte for riving av Ruseløkka i fjor. Da hadde beskyldningene om dårlig politisk hånverk flere ganger blitt rettet mot daværende skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Tone Tellevik Dahl (Ap) var byråden som fremmet den kontroversielle og omstridte rivingssaken av Ruseløkka skole for bystyret. Nå er hun eldrebyråd. Foto: Wikipedia

Og mens det politiske spillet har pågått, og fortsatt pågår er BU-leder Jens Jørgen Lie alvorlig bekymret for ungenes fremtid.

— Det er urimelig at elever og foreldre skal leve med en slik usikkerhet rundt hva som vil bli skolehverdagen fra skolestart høsten 2020. Nå er det på tide at alle parter får et skikkelig svar fra utdanningsetaten på hva framtiden vil bli, understreker Lie.

LES OGSÅ: Rivingen av Ruseløkka skole er i gang. Se de historiske bildene

— Skolen kan bli økonomisk skadelidende

Trenden med at foreldre søker ungene sine bort fra Ruseløkka skremmer BU-lederen.

— Med dagens finansiering, hvor skolene får penger per elev, er det uheldig at vi har kommet dit at foreldre nå leter etter andre skoler for ungene sine fra skolestart i 2020. Dette kan føre til betydelig lavere inntekter til Ruseløkka skole. Dette igjen kan føre til at tilbudet til elevene ikke blir så godt som det burde være, sier Lie.

Han frykter at usikkerheten rundt dagens situasjon kan føre til at lærere også søker seg bort fra Ruseløkka.

  LES OGSÅ: Fra i morgen skal Ruseløkka-elever fra Oslo vest busses til nye Vollebekk skole på østkanten

Undervisningsbygg jobber med ny fremdriftsplan

Utfordringene rundt byggeprosessen har ført til vanskelige arbeidsvilkår for planleggerne i undervisningsbygg og utdanningsetaten. De stadige utsettelsene har ført til at det har vært vanskelig å ha en oppdatert framdriftsplan for prosjektet. Nå håper utbyggerne at de snart ser slutten på usikkerhet og kan gi bedre informasjon til foreldre ved skolen.

— Undervisningsbygg arbeider med ny fremdriftsplan for byggeprosjektet etter at rivingstillatelse er gitt. En rammetillatelse for nybygget er rett rundt hjørnet. Vi vil komme tilbake til planen for erstatningslokaler når fremdriften for byggeprosjektet er klar, sier kommunikasjonsrådgiver i utdanningsetaten, Heidi M. Skjebstad.

Det utbyggerene nå mangler er en rammetillatelse for oppføringen av den nye skolen. Denne har blitt forsinket da plan- og bygningsetaten og Rådet for byarkitektur hadde vesentlige innvendinger mot det opprinnelige arkitektforslaget. Innsigelsene førte til at plan og bygg krevde en omprosjektering for å kunne vurdere søknaden om rammetillatelse.

— Vi har satt en frist for å få oversendt det nye prosjektet innen 25. mai. Blir denne fristen overholdt satser vi på at vi vil ha ferdigbehandlet byggesøknaden tidlig i juni. Dette har vi gitt klar beskjed om til Undervisningsbygg, sier senior kommunikasjonsrådgiver i plan og bygg, Atle Jan Larsen, til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS