Kakkelovnskroken på Rødtvedt har fått navn etter en kakkelovnsfabrikk som lå på stedet.
Kakkelovnskroken på Rødtvedt har fått navn etter en kakkelovnsfabrikk som lå på stedet.

Her er 12 av Oslos morsomste gatenavn

Kakkelovnskroken, Slimeveien og Sexes gate. Innimellom de mer tradisjonelle navnene på veier og gatestumper i byen vår, glimter det også til med noen riktig originale gatenavn.

Publisert

Kongensgate, Kirkveien og Storgata fins i byer over hele landet. Men i Oslo fins det også en god del langt mer morsomme navn.

Her er en liste på tolv av de mer originale navnene i byen vår, inkludert litt historikk og en forklaring på gatenavnet.

Det fins sikkert mange gode eksempler på morsomme gatenavn vi har oversett. Kom gjerne med flere eksempler i kommentarfeltet under.

12. Kjærlighetsstien

Kjærlighetsstien er en gangvei på Fredensborg. Den går fra Telthusbakken og ned til Maridalsveien. Navnet ble bestemt i 1934 og kommer av at stien lå usjenert til og var inngjerdet med plankegjerde, noe som tiltrakk seg forelskede par.

Navnet brukes også om en sti på Bekkelaget, om en sti fra Midtstuen til Frognerseteren og om stien fra Gamlebyen opp til Ekebergrestauranten.

Kjærlighetsstien mellom Telthusbakken og Maridalsveien
Kjærlighetsstien ligger mellom Telthusbakken og Maridalsveien.

11. Apalveien

For de uinnvidde; det er her Donald Duck bor. Apalveien fikk navn etter eplehagen (apal er et gammelt navn på epletre) på Lille Frøen gård, som den ble anlagt gjennom. Veien ligger mellom bydelene Frogner, Vestre Aker og Nordre Aker.

10. Problemveien

Ligger ved Blindern. Akademikerne på universitetet har tydeligvis ikke skjønt at man skal fokusere på muligheter, ikke på problemer. Navnet Problemveien kommer av at når trikkelinjen ble lagt, ble Niels Abels gate sperret, og biler kunne ikke kjøre mellom Problemveien og de andre veiene i krysset.

Problemveien
Problemveien går fra Blindern T-bane opp til universitetet.

9. Slimeveien

Slime har sin opprinnelse fra våtmarksområdene, og de var det mye av i de lavtliggende områdene rundt Slime gård som tidligere var en stor gård på Bjørndal. 

Veinavnet på gårdsveien er dokumentert brukt fra ca. 1920. Slimeveien er i dag hovedveien inn til Bjørndal i bydel Søndre Nordstrand.

8. Bestemorstien

Bestemorstien fikk navnet etter en bestemor Gulborg Lie, som gikk tur med barnebarna sine der. Blindveien ligger på Bekkelaget i bydel Nordstrand.

Bestemorstien i Bydel Nordstrand.
Veien var opprinnelig en spaservei på urmaker Jonas Lies eiendom

7. Fiskekroken 

Ligger ute på Ulvøya i bydel Nordstrand, og til tross for det enkle og catchy navnet, har Fiskekroken noen av de dyreste Villaene i Oslo.

6. Sars’ Gate

Er ikke oppkalt etter den alvorlige og akutte luftveisinfeksjonen, forårsaket av sarsviruset. Sars' gate ligger på Sofienberg i bydel Grünerløkka og er oppkalt etter zoologen Michael Sars. I gata ligger blant annet Gråbeingården fra 1890-åra

5. Dops Gate

Ironisk nok er Dops gate oppkalt etter sogneprest Theodor August Dop (1812- 1894) som var første sogneprest i Gamle Aker menighet. Tidligere hadde de en vennskapsallianse med Promilleveien i Lillestrøm, men etter at alle innbyggerne i promilleveien ble nyktere, ble alliansen brutt.

Denne gata er nærmest umulig å finne. Hver gang Vegvesenet skrur opp gateskilt blir de kjapt skrudd ned av tyver.

Over denne frisørsalongen skulle skiltet til Dops gate hengt. Foto: Anders Høilund
Over denne frisørsalongen skulle skiltet til Dops gate hengt. Foto: Anders Høilund

4. Sexes Gate

Denne gaten er ikke oppkalt etter det du tror din gris, men etter professor i bergbygning og fysisk geografi Sjur Amundsen Sexe. Sexes gate ligger bak Tøyen skole.

Sexes gate, Tøyen
Sexes gate på Tøyen fikk navn i 1891 etter professor Sjurd Amundsen Sexe.

3. Bakveien 

Heller ikke oppkalt etter hva du tror. Bakveien er en gangvei i Kværnerbyen i bydel Gamle Oslo.

Bakveien går fra Støperibakken, bak bebyggelsen i Kværnerbyen.
Bakveien går fra Støperibakken, bak bebyggelsen i Kværnerbyen.

2. Kakkelovnskroken

Kakkelovnskroken er en blindvei som ligger på Rødtvet i Bydel Grorud. Veien preges av næringsvirksomhet, blant annet knyttet til bilvedlikehold. Veien fikk navn i 1961 etter en kakkelovnsfabrikk som tidligere lå på Rødtvet.

1. Blåsbortveien

Blåsbortveien ligger på Tåsen og er oppkalt etter husmannsplassen Blåsbort.

Det eksisterer også en rekke gatenavn i Oslo som nå kun er å finne i historiebøkene, og av uvisse grunner ikke lenger blir brukt. Vi minnes: Fattigstugata, Slaktergata, Sukkerhusgata, Repslagergangen, Rødfyllgangen og Filosofgangen.

Powered by Labrador CMS