Oslo 20230616. Oslos byrådsleder Raymond Johansen hasteinnkaller inn til et møte om Grønland, som av mange oppleves utrygt.Her hilser han på politimester Ida Melbo Øystese.Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Politimester Ida Melbo Øystese møtte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til krisemøte om volden på Grønland tidligere i sommer.

Oslos politimester vil ha kraftigere lut mot økt ungdomskriminalitet

Alvorlig kriminalitet blant barn og unge har økt kraftig så langt i år. Politimesteren i Oslo er bekymret og tar til orde for nye og sterkere virkemidler.

Publisert

– Jeg er bekymret for at vi ikke har et gode nok forebyggende tiltak som ivaretar både samfunnets behov for beskyttelse og de unge selv , skriver politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt i en kronikk i Politiforum

– Det er behov for å diskutere om vi har nødvendige tiltak for å hindre at de fortsetter å utsette andre for alvorlige kriminelle handlinger, mener Øystese.

Økning på 18 prosent

Etter en markant nedgang i omfanget av anmeldte lovbrudd blant barn og ungdom under pandemien og året etter, har utviklingen snudd. 

I første halvår i år registrerte Oslo politidistrikt 1744 anmeldelser, hvor mistenkte var mellom 10 og 17 år gammel.

Dette er 18 prosent høyere enn snittet for de tre siste årene før pandemien, ifølge politimesteren.

– Trenger mer inngripende tiltak

– Derfor mener jeg vi må å ta debatten om vi som samfunn trenger mer inngripende forebyggende tiltak som også inneholder elementer av tvang, skriver hun.

Øystese poengterer at det er begrenset hva politiet og barnevernet kan gjøre før det er begått kriminelle handlinger.

Oslo 20200916. Under brua på Vaterland er et kameraovervåket område.Foto: Vidar Ruud / NTB
Tross politiets kameraovervåking er området under Nylandsbrua på Vaterland et belastet sted.

Ungdom som har ekstra høy risiko for å begå alvorlig lovbrudd – i dag 20–30 ungdommer i politidistriktet – må ha begått alvorlige straffbare handlinger før de får «meget god tverrfaglig hjelp bak låste dører» i fengslenes ungdomsenheter, skriver hun.

Låste dører beskytter også potensielt nye ofre fra å bli knivstukket eller bli utsatt for grov vold, ifølge politimesteren.

Kritisert av Listhaug

– Jeg erkjenner naturligvis at debatten om tvang og inngripende forebyggende virkemidler reiser en rekke, prinsipielle, juridiske og etiske spørsmål i vår demokratiske rettsstat som må behandles grundig gjennom politiske prosesser, skriver Øystese.

Etter flere hendelser med ungdomsvold og knivstikking i det siste advarte Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug på nytt mot såkalte svenske tilstander i Norge under partiets valgkampåpning i forrige uke. 

Hun sa at Øystese drev feilinformasjon og villedning da hun ble intervjuet om temaet i NRK forrige onsdag.

– Hun sier etnisitet ikke har noen betydning. Men det som kommer fram i politiets egne tall, er at 77 prosent av dem som er gjengangere blant ungdom som begår kriminalitet, har to foreldre som er født i utlandet. Det er klart at etnisitet betyr noe da, sa Listhaug til NTB.

– Etnisitet har mindre betydning

Øystese repliserte overfor NTB at hun synes det er svært positivt at politiske partier ønsker å diskutere hvilke virkemidler politiet, barnevern og kommunene skal bruke for å forebygge og bekjempe ungdomskriminalitet. Hun holder likevel fast på at det er mindre viktig hva slags etnisk bakgrunn ungdommene har.

– Dette er barn som er født i Norge, oppvokst i Norge og som bor i Oslo. Disse barna er vårt ansvar, og det er det som er mitt budskap, sier politimesteren.

Interne tall i politiet viser at 75 prosent av ungdommene som ble anmeldt for gjentatt kriminalitet i Oslo i fjor, var født i Norge.

Powered by Labrador CMS