Per Olav Reinton fortalte om Middelalderbyen og flyttingen til Christiania i sommervarme Gamlebyen. Foto: Anders Høilund

I Middelalderbyen i Oslo ligger fortiden under føttene våre når vi tråkker rundt

Oslo Ladegård og kulturetaten holder gratis omvisninger i Middelalderbyen hver søndag. Kunnskapshungrige folk strømmer til omvisningene.

Publisert

— Vi har holdt omvisninger her i 20 år. Det er først i år at disse har vært gratis, og du skal ikke se bort i fra at akkurat det er en vesentlig årsak til at oppmøtet på omvisningene har skutt i været, sier Ann-Katrin Olsen i Oslo Ladegård, kulturetaten. Frammøte til omvisningene har ligget på mellom 250 til 150 personer denne sommeren.

Denne søndagen var NRK-journalist Per Olav Reinton hentet inn som omviser.

— Jeg er bare sommervikar her, sa Reinton etter å ha fortalt om hvordan og hvorfor middelalderbyen i Oslo i flere hundre år bokstavelig forsvant og ble glemt. Kong Christian IV hadde sett seg lei på at Oslo stadig måtte bygges opp etter bybranner. Planen var å flytte hele byen nærmere Akershus festning og å bygge den opp i stein og mur.

I overkant av 150 mennesker var med på omvisningene til Oslo Ladegård søndag. Her er en av gruppene på vei inn i byens første bibliotek, som lå i Dominikanerklosteret. Foto: Anders Høilund

Det opprinnelige Oslos historie forsvant

— Ikke bare tvangsflyttet Christian kvart og danskene Oslos befolkning til Christiania i 1624. De lot tiden legge lokk på Oslos eldste historie. Ved å henvise til reformasjonen, plukket også datidens styresmakter ned kirker og kloster i Middelalderbyen, stein for stein, for å bygge opp det nye Christiania, forteller Reinton.

Biblioteket i Middelalderbyen ble også plukket ned og bøkene forsvant. Bokomslagene ble brukt til forretningsårbøker og lignende, som den nye byen trengte. Ingen vet i dag hva biblioteket inneholdt, men Reinton mener at foruten religiøse verk var det romaner og noter til kirkemusikk i samlingen.

Innflytelse fra øst

Reinton peker også på at flere av de norske vikingkongene ikke bare hentet dronningene sine, men også kulturell inspirasjon fra Russland, og at dette innvirket på hvordan Norge utøvet sin kristne tro. Etter reformasjonen og med danskestyret forsvant denne relasjonen.

— Likhetene mellom fortellingene om Russlands helgen, Klemens, og vår egen St. Hallvard er så store at jeg har vondt for å tro at det er tilfeldigheter, sier Reinton. En av Norges eldste kirkegårder finnes i Middelalderbyen, ved siden av ruinene etter Klemenskirken, som lå der.

Andre steder i Europa ble det bygget nye hus oppå middelalderruinene, men i Oslo forsvant ruinene i utmarka. Dette har gjort at arkeologer har et stort åpent område å lete fram minner om det eldste Oslo på.

Folk vil vite mer om byen

— Vi hadde lovet hverandre å gjøre noe hyggelig sammen. Det ble å være med på denne omvisningen her, sier Ellen Dahl, som er med på omvisningen sammen med sønnene Morten og Kjetil Nilsen.

Ellen Dahl og sønnene Kjetil (tv) og Morten Nilsen hygget seg på omvisningen. Foto: Anders Høilund

— Det skal bli interessant å høre hva vi har glemt siden vi gikk på skolen, sa Morten Nilsen etter at Reinton hadde introdusert det eldste Oslo. Byen hadde 3000 innbyggere og ni kirker som lå mellom Alnas og Klosterelvas utløp.

Tale Noer (22) studerer byplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

— For meg er det interessant å se hvordan de hadde bygget byen i middelalderen og hvordan de bygget opp den nye Christiania, med blant annet rette gater for å lettere kunne forsvare byen, sier hun.

Dette er det opprinnelige, eldste Oslo. Det er en grunn til at dette heter Gamlebyen, sier Ann-Katrin Olsen i Oslo Ladegård, kulturetaten. Foto: Anders Høilund

Gamlebyen er eldst i Oslo

— Vi har publikum med all verdens forskjellig bakgrunner, forteller Ann-Katrin Olsen. Noen har vansker med å forstå at en ruin en gang har vært et hus, mens andre sitter inne med mye kunnskap om middelalderen. Jeg vil tro at de fleste som er med på omvisningene har en viss interesse for historie, fortsetter hun.

— Både byens innbyggere og tilreisende til Oslo fortjener å få vite om byens historie. Nå som vi opplever at populærkulturen benytter seg av middelalderen, har flere fått interesse for den tiden. Den vanligste misforståelsen er at Kvadraturen og Christiania er det eldste Oslo. Det stemmer ikke. Det er her i Middelalderparken at vi finner de eldste bygningene i byen. Det er en grunn til at det heter Gamlebyen her, sier Olsen til slutt.

Powered by Labrador CMS