En ti fots jolle med en tilsynelatende komplett utenbordsmotor ble fisket opp fra sjøbunnen rett utenfor Vippetangen. Foto: Olga Andresen

Dykkere ryddet sjøen utenfor Vippetangen. Fant jolle med motor på fjordbunnen

Under festivalen Passion4Ocean ryddet frivillige dykkere fjordbunnen utenfor populære Vippetangen. Utrolige mengder skrot ble hentet opp.

Publisert

Fritidsdykkere kan vanligvis ikke utøve hobbyen sin utenfor Vippetangen eller andre steder i Oslos havnebasseng. Til det er det for mye båt- og skipstrafikk. Men under årets Passion4Ocean festival trådte både frivillige dykkere og Oslo havns arbeidsbåt Hauk til.

Utrolige mengder skrot ble hentet opp fra havbunnen rett utenfor Vippetangen. Tidligere var Vippetangen et sted mange av Oslos innbyggere først og fremst forbandt med engros salg av fisk, og fergene til øyene i indre Oslofjord.

Vanskeligere å dumpe skrot ved Vippetangen

Men mye er forandret i Oslo på få år. Nå er fergene flyttet til kaia utenfor rådhuset, og salgshallen på Vippetangen gjort om til blant annet populære Vippa. Med det har også Vippetangen fått et helt annet folkeliv på kveldstid. Før var det et øde sted allerede tidlig på kvelden. Et velegnet sted for folk som ulovlig dumpet skrot, avfall og søppel i fjorden.

Ti fritidsdykkere stilte opp gratis og satte rekord i å sanke skrot og søppel fra Oslos havnebasseng. Foto: Olga Andresen

Med Vippetangens voldsomme oppsving og popularitet er det ikke like enkelt å dumpe skrot i sjøen fra det gamle kaianlegget. Men årevis med miljøsynder må likevel ryddes opp i. Siste helgen i august var 10 dykkere i sving med å samle skrot og søppel på havets bunn. Godt bistått av Oslo havn.

Folksomt i det fine været under Passion4Ocean festivalen på Vippetangen i år. Foto: Passion4Ocean

Marinereparatørene som sto som prosjektansvarlige for oppryddingen rett utenfor kaia, har fått mye skryt av festivalarrangørene. Det har aldri vært samlet så mye skrot per dykkertime som under årets Passion4Ocean festival.

Skrot så ut som abstrakte kunstverk

I løpet av noen festivaltimer samlet dykkerne søppel som fylte opp hele lastedekket på Hauk. Totalt ble det tatt opp sju storsekker med skrot, flere meter lange metallplater, sykler, løse hjul og dekk, minst en moped, og til og med en sunket ti fots jolle med påhengsmotor.

Gamle miljøsynder kom opp fra fjordbunnen og så plutselig ut som abstrakte kunstverk. Foto: Olga Andresen

For å spare tid, og for bedre sikkerhet i det uklare vannet, ble mindre funn og gjenstander lagt direkte i storsekker som var utplassert på sjøbunnen utenfor Vippetangen. De største gjenstandene ble stroppet sammen, og deretter klargjort for å bli tatt opp med båtkranen på Hauk.

Det ble trygt, effektivt og vellykket. Selv om selve dykkerarbeidet på sjøbunn ikke var synlig fra overflaten, var det fascinerende å se funnene blitt tatt opp fra vannet, og over på båtdekket. Mye av det som kom opp burde selvfølgelig aldri ha havnet på sjøens bunn i utgangspunktet.

Men de største gjenstandene, stroppet sammen, ble elegant løftet med kran opp fra sjøen. Og da så det nesten ut som abstrakte kunstverk. Et skremmende og flott syn på en gang.

Powered by Labrador CMS