Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, under valgvake i 2019.

Ny Oslo-måling: Velgerne flykter fra Ap mens Høyre går kraftig frem

I en ny meningsmåling for Oslo oppgir nær nær 45 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra sist stortingsvalg at de ikke ville stemt på partiet nå. Samtidig går Høyre kraftig frem og får en oppslutning på 31,5 prosent.

Publisert

Oslo-målingen er gjennomført av Respons på oppdrag for VG. Den viser at Arbeiderpartiet går kraftig tilbake i forhold til forrige stortingsvalg i 2017. Da fikk Ap 28,4 prosent av stemmene i hovedstaden. I Respons-målingen er oppslutningen falt til 21,4 prosent oppslutning.

Redaktør Johan Giertsen hos nettstedet Poll of Polls poengterer at målingen også avdekker at bare 55,5 prosent av dem som stemte Arbeiderpartiet i stortingsvalget i 2017, ville stemt på Ap nå.

— Ikke overraskende

— Dette er den mest oppsiktsvekkende målingen i 2020, men om det vil vedvare eller blir stående som en enkeltstående måling, vet vi ikke ennå, sier Giertsen til VG.

Samtidig viser målingen at Høyre beholder 78,8 prosent av sine velgere i Oslo. Partiet får en oppslutning på 31,5 prosent. Det er en fremgang på 5,1 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget i 2017.

— Dette bekrefter jo det vi har sett over tid, at Høyre og Erna Solberg styrker seg i forbindelse med koronaen, som alt det siste halvåret har handlet om. Det er ikke overraskende, sier leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti til VG.

Men hvis tallene i Respons-målingen sammenlignes med kommunevalget i fjor høst blir endringene litt annerledes. Da fik Ap en oppslutning på 20 prosent i Oslo. Altså ett prosentpoeng lavere enn dagens måling i VG.

Kommunevalget var katastrofalt dårlig med en tilbakegang på 12 prosentpoeng for det største byrådspartiet. Ap mistet åtte plasser i bystyret etter fjorårets kommunevalg.

— Egentlig en god måling for oss

I kommunevalget 2019 gikk Miljøpartiet De Grønne kraftig frem i Oslo, og ble valgets vinner i hovedstaden. MDG fikk 15,3 prosent oppslutning og kapret ni plasser i bystyret. I stortingsmålingen fra Respons får MDG en oppslutning på 7,8 prosent.

— Egentlig er dette en ganske god stortingsmåling for oss. Jeg skulle gjerne sett at den var enda høyere, sier fylkesleder Sigrid Z. Heiberg i MDG til VG.

Dersom målingen var et valgresultat ville MDG kapret to mandater og doblet antallet stortingsrepresentanter fra Oslo.

I målingen får SV en oppslutning på 13 prosent. Det er en fremgang på 3,7 prosent fra stortingsvalget i 2017.

For de øvrige partiene er oppslutningen i Oslo-målingen: Rødt 7,4 prosent, Sp 2 prosent, KrF 2,2 prosent, Venstre 7,3 prosent, Frp 7 prosent. Øvrige er oppført med 0,4 prosent oppslutning.

Powered by Labrador CMS