Sukkerbiten får ikke fotomuseum likevel, har byrådet bestemt. Illustrasjon: Link Arkitektur

Sukkerbiten blir et friområde. Byrådet legger Fotografihuset på is

Sukkerbitens venner jubler, mens representanter fra Fotografihuset er skuffet. – Drømmen om Fotografihuset lever jo fortsatt, men nå må vi sjekke alternativene, sier Erling Johansen.

Publisert

– Sukkerbitens venner gleder seg over at det nye byrådet vil at Sukkerbiten skal bli et grønt friområde, sier Sverre Jervell, fra Sukkerbitens Venner.

– Ja, dette blir mottatt med begeistring av alle som mener det er nok betong og asfalt i Bjørvika, legger Ragna Marie Fjeld til i en pressemelding.

Sukkerbitens Venner ser byrådets holdning til Sukkerbiten som et uttrykk for et sterkt ønske om å skape en enda bedre og mer menneskevennlig by.

– Byrådets erklæring er oppløftende fordi den siste ubebygde kommunale fjordtomten i Bjørvika nå vil bli brukt på en måte som kommer hele byens befolkning til gode, sier Fjeld.

Slik kan Sukkerbiten komme til å se ut som et friareal. Illustrasjon: Link Arkitektur

Klokt valg

I arbeidet med å utvikle et friområde på Sukkerbiten mener Sukkerbitens Venner at det bør legges opp til en aktiv og sterk brukermedvirkning.

– Her bør bydelsutvalget i Gamle Oslo og de frivillige organisasjonene som er opptatt av grønne områder og fjordaktiviteter i indre fjordbasseng, få en sentral rolle, sier Sverre Jervell.

Sukkerbitens Venner mener byrådet har tatt er valg fremtidige generasjoner vil være takknemlige for, på samme måte som vi i dag nyter godt av at kloke politikere i sin tid avsatte verdifulle områder på Frogner og Ekeberg til byparker.

Sverre Jervell drømmer om badeanlegg, friområde og robåtutleie på Sukkerbiten. Foto: Thor Langfeldt

– De grønne Sukkerbiten-planene vil styrke Oslos internasjonale ry som en foregangsby innen miljøvennlig byutvikling, mener Jervell.

– Vi er ikke bitre

Flertallet i bystyret har i flere omganger vedtatt at de ønsker et bygg på tomten utenfor Munchmuseet. HAV Eiendom har derfor arrangert en arkitektkonkurranse om nytt fotografihus. Administrerende direktør Kjell Kalland i HAV Eiendom er skuffet.

– Vi er ikke bitre over dette. For vår del må vi ikke bygge noe i overmorgen – vi forholder oss til den reguleringen som gjelder. Men så lenge en slik utredning pågår, vil Sukkerbiten ligge som i dag: en grushaug med rufsete kaifronter i et snart ferdigstilt Bjørvika. Derfor er det viktig at vurderingen gjøres raskt, og at de eventuelt har et alternativ til hvor Fotografihuset kan plasseres, sier han til Aftenposten.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland ser for seg at Sukkerbiten vil ligge som en grushaug med rufsete kaifronter. Foto: Hav Eiendom

Ber om ny lokasjon

Lederen for Fotografihuset AS, Erling Johansen, mener byrådet nå har tatt et steg i feil retning.

– Vi har vært litt mentalt forberedt. Drømmen om Fotografihuset lever jo fortsatt, men nå må vi sjekke alternativene. For vår del bør utredningen skje så fort som mulig, og det bør komme et alternativ om det ikke blir Bjørvika, sier Johansen til Aftenposten.

Ordfører Marianne Borgen (SV) lanserte i valgkampen et forslag om å flytte Fotografihuset til kornsiloen på Vippetangen. Borgen håpet at forslaget ville løse Sukkerbiten-floken, og at et flertall kunne enes om det forslaget.

Powered by Labrador CMS