DEBATT

Julianne Ofstad, Angelika Bjørnerud og Magnus Birkelund, fra Oslo Frp.
– Nå er venstresiden sammen med KrF nødt til å lytte til folk og behovet de har, sier Julianne Ofstad, Magnus Birkelund og Angelika Bjørnerud, fra Oslo Frp.

– Selvfølgelig bør Oslo få holde søndagsåpent

Vi mener det er urettferdig at bare de små butikkene får holde åpent. Det bør være opp til butikkene selv om de ønsker å holde åpent på søndager, dersom de mener det vil være lønnsomt.

Publisert

I slutten av februar besluttet Høyre- og Venstre-byrådet å søke Statsforvalteren om at deler av Oslo skal få holde søndagsåpent. KrFs bystyremedlem, Øyvind Håbrekke, kaller forslaget som ville gitt flere jobbmuligheter til unge for symbolpolitikk.

Motargumentene som brukes mest, er at hviledagen må holdes hellig eller at vi må ha en fast fridag i uken. Håbrekke og resten av opposisjonen fortsetter også å påstå at «ingen ønsker søndagsåpne butikker». Det er rett og slett ikke riktig.

I dag har én av tre kommuner fått innvilget unntak fra lov om helligdager. I disse kommunene får butikkene holde søndagsåpent. Oslo har søkt tidligere, men fått avslag med begrunnelsen at «Oslo ikke er et typisk turiststed». Hovedstaden? Ikke definert som et turiststed?

Posering og symbolpolitikk

I dag er det bare noen få dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter som får lov til å holde åpent på søndager. Hos de fleste er omsetningen og etterspørselen høy på søndager, men utvalget er lavt.

Fremskrittspartiet mener det er urettferdig at bare de små butikkene får holde åpent. Vi mener det bør være opp til butikkene selv om de ønsker å holde åpent på søndager, dersom de mener det vil være lønnsomt.

I et innlegg i Avisa Oslo skriver Eirik Mosveen at en søknad ikke kan anses som noe annet enn posering og symbolpolitikk. Vi velger å se annerledes på det.

Flere får jobb

Oslo er Norges desidert største turistkommune, med flest overnattingsdøgn i året. Derfor er det helt åpenbart at Oslo bør sende en ny søknad og utfordre Statsforvalteren på den logiske bristen det faktisk er at Norges største turistkommune ikke får være turistkommune.

Samtidig som opposisjonen mener at «ingen ønsker søndagsåpne butikker», har Oslo drøssevis av studenter på jakt etter en deltidsjobb som gjerne kunne jobbet søndager når de ikke har skole.

Det bør vi som politikere legge til rette for. I handels- og turistnæringen er det også flere som ser verdien i å kunne holde åpent på søndagene.

Krf og venstresiden henger etter

Fremskrittspartiet vil gi folk mer valgfrihet. Vi mener at hver enkelt er mer egnet til å tilpasse sin hverdag etter sine behov. Vi alle lever ulike liv med ulike rutiner, og for noen er søndag rett og slett den dagen som passer best til å handle eller jobbe. Verden utvikler seg, og det bør KrF og resten av venstresiden i Oslo også gjøre.

Slik regelverket er i dag, gir det unge færre jobbmuligheter, tar fra folk valgfriheten og legger enda flere begrensinger på butikkene. Tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn dagens ordning til å regulere butikkenes åpningstider.

Powered by Labrador CMS