Man kan ta seg ut til Gressholmen fra Rådhusbrygga med båt, men nå sperres altså deler av øya av.

Sperrer av deler av badeparadis – ber folk holde seg unna dette

Funn av helseskadelige stoffer gjør at deler av øya sperres av.

Publisert

Ifølge en rapport bestilt på oppdrag fra Oslo kommune, kommer det frem at det enkelte steder på Gressholmen kan være helseskadelig å oppholde seg.

Alt denne uken sperres deler av øya. Onsdag blir det satt opp skilt og plakater som informerer om forholdene, ifølge eiendoms- og byfornyelsesetaten. Hvor lenge sperringene vil vare, er ennå ikke klart.

«Et område som vanligvis er mye brukt, er sperret av inntil videre i påvente av videre undersøkelser», påpeker etaten.

Høyt blynivå

Gressholmen er for mange i dag best kjent som et badeparadis i Indre Oslofjord.

De forurensede massene er funnet i områder i naturreservatet på Gressholmen og Rambergøya der det i perioden mellom 1864 og 1990 var skytebane. 

Forurensingen viser høye nivåer av blant annet bly og knyttes til gammel ammunisjon fra skytebanen.

Bakgrunnen for at de innledende undersøkelsene ble gjennomført, er at Miljødirektoratet tidligere har kartlagt nedlagte skytebaner i Norge og i den forbindelse pekt på Gressholmen som en lokalitet med ukjent tilstand (kategori «X»).

Gressholmen ligger som en frodig grønn flekk i Indre Oslofjord om sommeren.

 Innfører tiltak

– Det er normalt å finne denne type stoffer på nedlagte skytebaner, men verdiene som er påvist tilsier behov for tiltak på kort sikt og videre undersøkelser, opplyser Lena Nesset, kommunikasjonssjef i eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) til Aftenposten, som omtalte saken først.

Foruten å ikke oppholde seg i avsperret område, bes folk om å sørge for at barn ikke får jord og sand i munnen fra området samt droppe å spise lokalt plukket bær og sopp eller fisk, skjell og andre skalldyr fanget fra Gressholmen og Rambergøya.

Kommunens kart viser hvilket område som er avsperret. Det røde området er populært som badeområde.

Bør holde hunder unna

Hunder bør heller ikke spise jord eller drikke fra sjøvann eller vann som er samlet opp i dammer eller pytter på stedet, ifølge kommunens tiltak.

− Så lenge du følger de midlertidige anbefalingene, kan Gressholmen og Rambergøya trygt brukes som rekreasjonsområder, sier kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i helseetaten i en pressemelding.Powered by Labrador CMS