Slik fremstår Yango på sin nettside der vilkårene for nedlasting og bruk av taxi-appen i Norge er listet opp.
Slik fremstår Yango på sin nettside der vilkårene for nedlasting og bruk av taxi-appen i Norge er listet opp.

Bak Yango-drosjene i Oslos gater står det russiske svaret på Google - techgiganten Yandex

Ett av selskapene som inntok Oslo under den forrige regjeringens frislipp av drosjemarkedet er Yango. Bak selskapet står den russiske techgiganten Yandex, som beskyldes for å dele persondata med Russlands fryktede e-tjeneste FSB.

Publisert

Navnet Yango er avledet av navnet på morselskapet Yandex og engelske "go". Selskapet utviklet drosje-appen som brukes i en lang rekke land i Europa, Midtøsten og Afrika.

I Oslo er Yango ett av flere taxiselskaper som har ført en reklamekampanje på hvor billig det er for kunden å bruke den app-basert tjenesten.

— Forsøker å vri seg unna EU-sanksjoner

På selskapets nettside går det frem at kun 5 prosent av prisen oslokunder betaler går til drosjeselskapet som kontrolleres av den russiske tech-giganten.

Bak Yango står den russiske techgiganten Yandex. Der toppsjefen og medeieren Tigran Khudaverdyan ifølge nettavisen TechCrunch forsøker å selge seg ut.

Henning Lauridsens tweet.
Henning Lauridsens tweet.

Årsaken skal være at han vil komme seg ut av EU-sanksjoner rettet mot ham.

Samtidig som det foregår et høyt spill rundt Yandex skjer det ting blant Yangos kunder i Oslo.

En av dem er toppsjefen i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, som går hardt ut mot Yango og Yandex på Twitter.

— Taxi-appen Yango brukes av mange i Norge. Den eies av Russlands svar på Google, Yandex. Største eier Arkady Volozh. Yango (Yandex) har inngått avtale med den russiske sikkerhetstjenesten FSB om deling av brukerdata, skriver Lauridsen.

— Registrert som EU-selskap i Nederland

Ifølge Nettavisen presiserer Yandex at selskapet er registrert i Nederland.

— Yangos applikasjon i Norge leveres av Yandex.Taxi BV, som er et EU-basert selskap registrert i Nederland. Yandex.Taxi BV behandler data i henhold til EUs forordninger, især GDPR (personvernforordningen), skriver Yandex Norge i en epost.

Tross informasjonen om at Yandex.Taxi BV er et "nederlandsk" selskap havnet toppsjefen Tigran Khudaverdyan for morselskapet denne uken på EUs sanksjonsliste.

Begrunnelsen fra EU er blant annet at Yandex skal ha videreformidlet president Vladimir Putins propaganda om at Russland ikke har angrepet Ukraina.

— Sanksjonene er rettet mot de som inntar en ledende rolle i deinformasjon og propaganda i kjølvannet av president Putins krig mot det ukrainske folk, skriver EU i sanksjonene mot blant andre Yandex.

— Vår beskjed er tydelig: De som muliggjør invasjonen av Ukraina må betale en pris for sine handlinger, skriver EU.

Powered by Labrador CMS