� Dette problemet er det kommunen og ikke politiet som kan løse, sier politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg til leder i Kvadraturforeningen, Bente Bøhler. Foto: Stig Jensen

– Det kryr av prostituerte utenfor de få butikkene vi har igjen i Kvadraturen

– Innføringen av Bilfritt byliv har tatt prostitusjonen til nye høyder. De prostituerte henger rundt og plukker opp kunder hele dagen, mener Kvadraturforeningen i Oslo sentrum.

Publisert

Prostitusjon i området rundt Bankplassen og Kongens gate er ikke noe nytt. Men siden innføringen av prosjekt Bilfritt byliv har problemet økt, mener Kvadraturforeningen, som organiserer næringsliv og gårdeiere i Kvadraturen.

— Daglig rapporteres det om gatesalg og seksuell aktivitet i portrommene i Kongens gate. Problemet har blitt tydelig større etter innføringen av byrådets prestisjeprosjekt, sier Bente Bøhler, leder av Kvadraturforeningen, til VårtOslo.

— Senest denne uken fikk vi melding fra butikkeiere om at prostitusjonen har nådd nye høyder. Det kryr av prostituerte utenfor de få butikkene vi har igjen i Kvadraturen. Særlig Kongens gate mot Rådhusgaten er utsatt. De prostituerte henger rundt og plukker opp kunder hele dagen, hallikene patruljerer, penger skifter hender og det er stort sett utrivelig og ikke minst veldig dårlig for business, forteller en oppgitt leder av Kvadraturforeningen, Bente Bøhler, til VårtOslo.

— Fører til omsetningssvikt i butikkene

Kvadraturforeningen har lenge forsøkt å ta problemene opp med byrådet uten å få noen tilbakemelding. Tirsdag formiddag inviterte derfor Bøhler med seg politiet og pressen på tur i Kongens gate for å gi et bilde av dagens situasjon, slik foreningens medlemmer ser den.

Butikkeiere i Kongens gate opplever prostitusjon som et stadig økende problem etter innføringen av byrådets prestisjeprosjekt Bilfritt byliv. Foto: Stig Jensen

Bøhler mener fjerningen av parkeringsplassene i Kongens gate har gjort at de prostituerte føler seg tryggere på å tilby sine tjenester til alle døgnets tider i gata. Samtidig har bortfallet av parkeringsplassene gjort at de prostituerte, som tidligere holdt til rundt Bankplassen, har flyttet seg lengre opp i gata.

— Nå foregår prostitusjonsvirksomheten åpenlyst rett utenfor døren til butikkene her. Det er mye av skylda i omsetningsnedgangen. Som kjent er vanlige folk i gatene det beste ”sikkerhetskorpset” og den beste prevensjon mot uheldig aktivitet. Tidligere hadde vi i det minste folk som gikk til og fra bilene sine i Kvadraturen. Nå er også disse borte, sier en oppgitt strøksleder.

— Vi ønsker oss bare en trygg hverdag

En av butikkene som har fått føle den økende prostitusjonen er dansebutikken La Danse. Daglig leder i butikken Kari Maartmann forteller at de ansatte daglig opplever åpenlys prostitusjon rett utenfor inngangsdøra.

— Vi plukker stadig sigarettsneiper og annet søppel etter jentene utenfor her. I tillegg bruker de benkene utenfor til hvilerom. Det er ikke noe hyggelig for verken oss eller kundene. Alt vi ber om er at noe gjøres med dette, slik at vi kan få en god og trygg hverdag for alle her i gata, sier hun.

Det er ikke mye hjelp å få fra byrådet, mener Kvadraturforeningen.

— Verken vi eller butikkeierne registrer tilbakemeldinger eller forbedringer av noe slag, snarere tvert i mot. I stedet brukes tid og ressurser på å arrangere workshops med ulike interessenter for å skape økt byliv og bedre forhold for gående og syklende. Vi har så langt vært på ni slike. Det samlingene har til felles er at de fleste forslagene både er blitt fremmet og diskutert tidligere, uten at noe særlig settes ut i livet, forteller Bente Bøhler.

Ingen politioppgave

Foreningens ønsker nå å få politiet til å endre sine patruljerutiner i strøket. Men selv om ønsket møtte stor forståelse hos fagansvarlig ved rytterkorpset i Oslo PolitidistriktMari Engestøl Røgeberg, kunne hun ikke love noen endringer fra oslopolitiets side.

Daglig leder hos La Danse i Kongens gate, Kari Maartman (t.v), forteller strøksleder Bente Bøhler og politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg om problemene med den økte prostitusjonen. Foto: Stig Jensen

— Dette er egentlig ikke et politiproblem. Vi kan være til stede både for å virke forebyggende og for å ta sexkjøpere. Likevel er det kommunen som må sette inn tiltak for å bedre på situasjonen, mener hun.

Til VårtOslo opplyser byrådssekretær i byrådsavdeling for byutvikling, Marie Loe Halvorsen (MDG), at saksfeltet hører inn under byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Hun sier videre at byrådslederen tidligere har lovet å ta foreningens bekymringer opp i Politirådet. Dermed sier hun det ikke stemmer at byrådet ikke har gitt svar på foreningens bekymringer.

PRO Sentret: — En uheldig framstilling

Siden 1983 har ansatte ved PRO Sentret i Oslo drevet oppsøkende arbeid overfor prostitusjonsmiljøet i byen. De kjenner seg ikke igjen i framstillingen fra Kvadraturforeningen.

Fagansvarlig ved PRO Sentret, Camilla Hammergren. Foto: PRO Senteret

— Prostitusjonen i Oslos gater har holdt et rekordlavt nivå de siste årene. Vi ser mye mindre gateprostitusjon nå enn for bare noen få år siden, sier fagansvarlig ved senteret Camilla Hammergren.

Hun reagerer sterkt på at Kvadraturforeningen bruker en allerede utsatt gruppe som middel for å få gjennomført tiltak i Kvadraturen.

— Det er synd at en gruppe som allerede har det vanskelig angripes i kampen for få til tiltak for å bedre situasjonen for handelsvirksomhet i Kvadraturen, mener Hammergren.

Powered by Labrador CMS